Rooti Lischt vu dr Biine z Baade-Wiirtebäärg

Uf dr Roote Lischt vu dr Biine z Baade-Wiirtebäärg sin im Joor 2000 460 fir s Biet vu Baade-Wiirtebäärg noogwisene Biinenaarte gstande.

Wisseschaftlige Name Hoochdytsche Name Gfeerdigsgraad
Ammobates punctatus 1
Andrena agilissima 2
Andrena alfkenella D
Andrena apicata D
Andrena argentata 1
Andrena barbareae Rauchflügelige Düstersandbiene 0
Andrena barbilabris Bärtige Sandbiene 3
Andrena bicolor Zweifarbige Sandbiene *
Andrena bimaculata D
Andrena bucephala Weissdorn-Sandbiene 3
Andrena chrysopus 3
Andrena chrysopyga D
Andrena chrysosceles Gelbbeinige Kielsandbiene *
Andrena cineraria Grauschwarze Düstersandbiene *
Andrena clarkella Rotbeinige Lockensandbiene V
Andrena coitana 3
Andrena combinata Dichtpunktiere Körbchesandbiene 2
Andrena congruens 2
Andrena curtula D
Andrena curvungula Braune Schuppensandbiene 3
Andrena decipiens 0
Andrena denticulata *
Andrena distinguenda 3
Andrena dorsata Rotbeinige Körbchensandbiene *
Andrena enslinella D
Andrena eximia 2
Andrena falsifica Fingerkraut-Zwergsandbiene 3
Andrena ferox 2
Andrena flavipes Gewöhnliche Bindensandbiene *
Andrena florea *
Andrena floricola 2
Andrena florivaga *
Andrena fucata Wald-Lockensandbiene *
Andrena fulva Fuchsrote Lockensandbiene *
Andrena fulvago Pippau-Sandbiene V
Andrena fulvata Östliche Zangensandbiene *
Andrena fulvida 2
Andrena fuscipes 2
Andrena gelriae Esparsetten-Kleesandbiene 3
Andrena granulosa 1
Andrena gravida Weisse Bindensandbiene *
Andrena haemorrhoa Rotschopfige Sandbiene *
Andrena hattorfiana Knautien-Sandbiene V
Andrena helvola Schlehen-Lockensandbiene *
Andrena humilis Gewöhnliche Dörnchensandbiene V
Andrena hypopolia 1
Andrena intermedia Berg-Kleesandbiene 2
Andrena labialis V
Andrena labiata Rote Ehrenpreis-Sandbiene *
Andrena lagopus Zweizellige Sandbiene *
Andrena lapponica Heidelbeer-Lockensandbiene 3
Andrena lathyri Zaunwicken-Sandbiene *
Andrena lepida 0
Andrena limata D
Andrena marginata 2
Andrena minutula Gewöhnliche Zwergsandbiene *
Andrena minutuloides Glanzrücken-Zwergsanbiene *
Andrena mitis V
Andrena morio 0
Andrena nana Punktierte Zwergsandbiene 3
Andrena nanula D
Andrena nigriceps D
Andrena nigroaenea Erzfarbene Düstersandbiene *
Andrena nitida Glänzende Düstersandbiene *
Andrena nitidiuscula Sommer-Kielsandbiene 3
Andrena niveata 2
Andrena nycthemera 2
Andrena ovatula Ovale Kleesandbiene *
Andrena pallitarsis 1
Andrena pandellei Graue Schuppensandbiene 3
Andrena pilipes 2
Andrena polita Polierte Sandbiene 2
Andrena potentillae 1
Andrena praecox Frühe Lockensandbiene *
Andrena proxima Frühe Doldensandbiene *
Andrena pusilla D
Andrena rhenana D
Andrena rosae Bärenklau-Sandbiene 3
Andrena ruficrus Rotschienen-Sandbiene D
Andrena rugulosa Runzelige Zwergsandbiene D
Andrena schencki Schencks Sandbiene 2
Andrena scotica *
Andrena semilaevis Glattrandige Zwergsandbiene D
Andrena similis D
Andrena strohmella Leisten-Zwergsandbiene *
Andrena subopaca Glanzlose Zwergsandbiene *
Andrena suerinensis 1
Andrena synadelpha D
Andrena tarsata 2
Andrena thoracica 1
Andrena tibialis Rotbeinige Rippensandbiene *
Andrena tscheki V
Andrena vaga Grosse Weiden-Sandbiene *
Andrena varians Veränderliche Lockensandbiene *
Andrena ventralis Rotbauch-Sandbiene *
Andrena viridescens Blaue Ehrenpreis-Sandbiene *
Andrena wilkella Grobpunktierte Kleesandbiene *
Anthidium byssinum Grosse Harzbiene, Bastardbiene 3
Anthidium manicatum Garten-Wollbiene *
Anthidium montanum Berg-Wollbiene R
Anthidium oblongatum Felsspalten-Wollbiene *
Anthidium punctatum Weissfleckige Wollbiene 3
Anthidium scapulare 3
Anthidium septemspinosum D
Anthidium strigatum Zwergharzbiene V
Anthophora aestivalis Gebänderte Pelzbiene 2
Anthophora bimaculata Dünen-Pelzbiene 2
Anthophora crassipes 0
Anthophora fulvitarsis 0
Anthophora furcata Wald-Pelzbiene 3
Anthophora plagiata 0
Anthophora plumipes Frühings-Pelzbiene *
Anthophora pubescens 1
Anthophora quadrifasciata D
Anthophora quadrimaculata Vierfleck-Pelzbiene *
Anthophora retusa 3
Apis mellifera *
Biastes emarginatus 1
Biastes truncatus 2
Bombus barbutellus *
Bombus bohemicus *
Bombus campestris *
Bombus confusus 1
Bombus cryptarum D
Bombus distinguendus 2
Bombus hortorum *
Bombus humilis V
Bombus hypnorum *
Bombus jonellus 2
Bombus lapidarius *
Bombus lucorum *
Bombus muscorum 2
Bombus norvegicus *
Bombus pascuorum *
Bombus pomorum 2
Bombus pratorum *
Bombus quadricolor 2
Bombus ruderarius 3
Bombus ruderatus D
Bombus rupestris *
Bombus soroeensis V
Bombus subterraneus 2
Bombus sylvarum V
Bombus sylvestris *
Bombus terrestris *
Bombus vestalis *
Bombus veteranus 3
Bombus wurflenii 3
Ceratina chalybea Metallische Keulenhornbiene 2
Ceratina cucurbitina Schwarze Keulenhornbiene *
Ceratina cyanea Gewöhnliche Keulenhornbiene *
Coelioxys afra Schuppenhaarige Kegelbiene 3
Coelioxys alata 1
Coelioxys aurolimbata Goldsaum-Kegelbiene V
Coelioxys conica 3
Coelioxys conoidea Sandrasen-Kegelbiene 1
Coelioxys echinata *
Coelioxys elongata Langschwanz-Kegelbiene *
Coelioxys inermis Unbewehrte Kegelbiene *
Coelioxys mandibularis *
Coelioxys rufescens Rötliche Kegelbiene 3
Colletes collaris R
Colletes cunicularius Frühlings-Seidenbiene *
Colletes daviesanus Buckel-Seidenbiene *
Colletes fodiens 2
Colletes hederae Efeu-Seidenbiene D
Colletes hylaeiformis 1
Colletes marginatus 1
Colletes similis Rainfarn-Seidenbiene V
Colletes succinctus 2
Dasypoda argentata 0
Dasypoda hirtipes Dunkelfransige Hosenbiene 3
Dioxys tridentata 2
Dufourea dentiventris Gezähnte Glanzbiene 3
Dufourea inermis 2
Dufourea minuta D
Epeoloides coecutiens Schmuckbiene 3
Epeolus cruciger Heide-Filzbiene 1
Epeolus variegatus Gewöhnliche Filzbiene V
Eucera alticincta 0
Eucera interrupta D
Eucera longicornis Juni-Langhornbiene V
Eucera macroglossa 1
Eucera nigrescens Mai-Langhornbiene *
Eucera salicariae 2
Halictus confusus V
Halictus eurygnathus Breitkiefer-Furchenbiene D
Halictus langobardicus Langobarden-Furchenbiene D
Halictus leucaheneus 3
Halictus maculatus Dickkopf-Furchenbiene *
Halictus quadricinctus 2
Halictus rubicundus Rotbeinige Furchenbiene *
Halictus scabiosae Gelbbindige Furchenbiene V
Halictus sexcinctus Sechsbinden-Furchenbiene V
Halictus simplex Gewöhnliche Furchenbiene *
Halictus smaragdulus 2
Halictus subauratus Dichtpunktiere Goldfurchenbiene *
Halictus tumulorum Gewöhnliche Goldfurchenbiene *
Hylaeus angustatus *
Hylaeus annularis Geringelte Maskenbiene *
Hylaeus brevicornis Kurzfühler-Maskenbiene *
Hylaeus clypearis Kopfschild-Maskenbiene *
Hylaeus communis Gewöhnliche Maskenbiene *
Hylaeus confusus Verkannte Maskenbiene *
Hylaeus cornutus Gehörnte Maskenbiene *
Hylaeus difformis Beulen-Maskenbiene *
Hylaeus duckei Duckes Maskenbiene 2
Hylaeus gibbus Buckel Maskenbiene *
Hylaeus gracilicornis D
Hylaeus gredleri Gredlers Maskenbiene *
Hylaeus hyalinatus Mauer-Maskenbiene *
Hylaeus kahri Kahrs Maskenbiene D
Hylaeus leptocephalus *
Hylaeus lineolatus 1
Hylaeus moricei 3
Hylaeus nigritus Rainfarn-Maskenbiene *
Hylaeus paulus *
Hylaeus pectoralis 3
Hylaeus pfankuchi 3
Hylaeus pictipes *
Hylaeus punctatus Grobpunktierte Maskenbiene *
Hylaeus punctulatissimus V
Hylaeus rinki D
Hylaeus signatus Reseden-Maskenbiene *
Hylaeus sinuatus Gebuchtete Maskenbiene *
Hylaeus styriacus Steirische Maskenbiene *
Hylaeus taeniolatus D
Hylaeus tyrolensis Tiroler-Maskenbiene D
Hylaeus variegatus 3
Lasioglossum aeratum 2
Lasioglossum albipes Weissbeinige Schmalbiene *
Lasioglossum albocinctum 1
Lasioglossum bluethgeni 2
Lasioglossum brevicorne Kurzfühler-Schmalbiene 2
Lasioglossum buccale 1
Lasioglossum calceatum Gewöhnliche Schmalbiene *
Lasioglossum clypeare 1
Lasioglossum convexiusculum 1
Lasioglossum costulatum Glockenblumen-Schmalbiene 3
Lasioglossum euboeense D
Lasioglossum fratellum Wald-Schmalbiene D
Lasioglossum fulvicorne Braunfühler-Schmalbiene *
Lasioglossum glabriusculum Dickkopf-Schmalbiene V
Lasioglossum griseolum 1
Lasioglossum intermedium Mittlere Schmalbiene 2
Lasioglossum interruptum Schwarzrote Schmalbiene 3
Lasioglossum laeve 2
Lasioglossum laevigatum Bezahnte Schmalbiene 2
Lasioglossum laticeps Breitkopf-Schmalbiene *
Lasioglossum lativentre Breitbauch-Schmalbiene V
Lasioglossum leucopus Hellfüssige Schmalbiene *
Lasioglossum leucozonium Weissbinden-Schmalbiene *
Lasioglossum limbellum Geriefte Steilwand-Schmalbiene 2
Lasioglossum lineare 2
Lasioglossum lissonotum 2
Lasioglossum lucidulum Leuchtende Schmalbiene *
Lasioglossum majus Grosse Schmalbiene 3
Lasioglossum malachurum Feldweg-Schmalbiene *
Lasioglossum marginatum Langlebige Schmalbiene R
Lasioglossum marginellum 1
Lasioglossum minutissimum Winzige Schmalbiene *
Lasioglossum minutulum 2
Lasioglossum morio Dunkelgrüne Schmalbiene *
Lasioglossum nigripes Schwarzbeinige Schmalbiene 2
Lasioglossum nitidiusculum Glänzende Schmalbiene 3
Lasioglossum nitidulum Grünglanz-Schmalbiene *
Lasioglossum pallens Frühlings-Schmalbiene D
Lasioglossum parvulum Dunkle Schmalbiene 2
Lasioglossum pauperatum 1
Lasioglossum pauxillum Acker-Schmalbiene *
Lasioglossum politum Polierte Schmalbiene *
Lasioglossum prasinum 1
Lasioglossum punctatissimum Punktierte Schmalbiene *
Lasioglossum puncticolle Runzelwangige Schmalbiene 2
Lasioglossum pygmaeum 2
Lasioglossum quadrinotatulum 2
Lasioglossum quadrinotatum 2
Lasioglossum quadrisignatum 1
Lasioglossum rufitarse Rotfuss-Schmalbiene *
Lasioglossum semilucens Mattglänzende Schmalbiene D
Lasioglossum sexnotatum Spargel-Schmalbiene 2
Lasioglossum sexstrigatum Sechsstreifige Schmalbiene *
Lasioglossum subfasciatum Blauschimmernde Schmalbiene 1
Lasioglossum subfulvicorne D
Lasioglossum subhirtum D
Lasioglossum tricinctum Dreizahn-Schmalbiene 2
Lasioglossum villosulum Zottige Schmalbiene *
Lasioglossum xanthopus Grosse Salbei-Schmalbiene V
Lasioglossum zonulum Breitbindige Schmalbiene *
Macropis europaea Auen-Schenkelbiene V
Macropis fulvipes Wald-Schenkelbiene V
Megachile alpicola Kleine Blattscheiderbiene *
Megachile apicalis Flockenblumen-Blattscheiderbiene 0
Megachile centuncularis Rosen-Blattscheiderbiene V
Megachile circumcincta Gebänderte Blattscheiderbiene V
Megachile ericetorum Platterbsen-Mörtelbiene *
Megachile genalis 2
Megachile lagopoda 0
Megachile lapponica *
Megachile leachella Dünen-Blattscheiderbiene 0
Megachile ligniseca Holz-Blattschneiderbiene 2
Megachile maritima Sand-Blattscheiderbiene 2
Megachile nigriventris Schwarzbürstige Blattscheiderbiene V
Megachile parietina Schwarze Mörtelbiene 1
Megachile pilidens Filzzahn-Blattscheiderbiene 3
Megachile pyrenaea Pyrenäen-Mörtelbiene 1
Megachile rotundata Luzerne-Blattscheiderbiene *
Megachile versicolor Bunte Blattscheiderbiene *
Megachile willughbiella Garten-Blattscheiderbiene *
Melecta albifrons Gewöhnliche Trauerbiene *
Melecta luctuosa 3
Melitta haemorrhoidalis Glockeblumen-Sägehornbiene *
Melitta leporina Luzerne-Sägehornbiene V
Melitta nigricans Blutweiderich-Sägehornbiene *
Melitta tricincta V
Melitta wankowiczi D
Melitturga clavicornis Luzerne-Schwebebiene 0
Nomada alboguttata Weissfleckige Wespenbiene 2
Nomada argentata 2
Nomada armata 3
Nomada atroscutellaris Ehrenpreis-Wespenbiene *
Nomada baccata 0
Nomada bifasciata Rotbäuchige Wespenbiene *
Nomada bispinosa D
Nomada braunsiana 2
Nomada castellana D
Nomada conjungens Dolden-Wespenbiene *
Nomada discedens D
Nomada distinguenda 3
Nomada emarginata 3
Nomada errans 2
Nomada fabriciana Rotschwarze Wespenbiene *
Nomada facilis Waldrand-Wespenbiene D
Nomada femoralis 2
Nomada ferruginata *
Nomada flava Gelbe Wespenbiene *
Nomada flavoguttata Gelbfleckige Wespenbiene *
Nomada flavopicta Greiskraut-Wespenbiene V
Nomada fucata Wespenbienen-Art *
Nomada fulvicornis Gelbfühler-Wespenbiene V
Nomada furva D
Nomada fuscicornis *
Nomada goodeniana Feld-Wespenbiene *
Nomada guttulata Stumpfdorn-Wespenbiene *
Nomada hirtipes Raufüssige Wespenbiene 2
Nomada integra Habichtskraut-Wespenbiene V
Nomada kohli 2
Nomada lathburiana Rothaarige Wespenbiene *
Nomada leucophthalma 3
Nomada marshamella Wiesen-Wespenbiene *
Nomada melathoracica 2
Nomada mutabilis 0
Nomada mutica 2
Nomada obscura D
Nomada obtusifrons 2
Nomada opaca 1
Nomada panzeri Panzers Wespenbiene *
Nomada piccioliana Toskanisch Wespenbiene 2
Nomada pleurosticta 2
Nomada posthuma D
Nomada rhenana 1
Nomada roberjeotiana 2
Nomada ruficornis Rotfühler-Wespenbiene bifida *
Nomada rufipes 3
Nomada sexfasciata Langkopf-Wespenbiene *
Nomada sheppardana *
Nomada signata Stachelbeer-Wespenbiene *
Nomada similis 2
Nomada stigma 3
Nomada striata Gestreifte Wespenbiene *
Nomada succincta *
Nomada villosa D
Nomada zonata 3
Nomioides minutissimus 1
Osmia acuticornis 2
Osmia adunca Gewöhnliche Natternkopfbiene V
Osmia andrenoides Rote Schneckenhausbiene 2
Osmia anthocopoides 2
Osmia aurulenta Grosse Schneckenhausbiene *
Osmia bicolor Zweifarbige Schneckenhausbiene *
Osmia bicornis Rostrote Mauerbiene *
Osmia brevicornis Schöterich-Mauerbiene 2
Osmia caerulescens Blaugrüne Mauerbiene *
Osmia campanularum *
Osmia cantabrica *
Osmia claviventris Gelbspornige Stängelbiene *
Osmia cornuta Gehörnte Mauerbiene *
Osmia crenulata V
Osmia florisomnis *
Osmia foveolata 0
Osmia gallarum Gallen-Mauerbiene 2
Osmia inermis 1
Osmia leaiana Zweihhöckerige Mauerbiene 3
Osmia lepeletieri 0
Osmia leucomelana Schwarzspornige Stängelbiene *
Osmia mitis 1
Osmia mustelina 1
Osmia nigriventris 0
Osmia niveata Einhöckerige Mauerbiene 2
Osmia papaveris 1
Osmia parietina Waldrand Mauerbiene 3
Osmia pilicornis Lungenkraut-Mauerbiene 2
Osmia rapunculi *
Osmia ravouxi Französische Felsenbiene 2
Osmia rufohirta Rothaarige Schneckenhausbiene 3
Osmia spinulosa 3
Osmia submicans Schimmernde Mauerbiene 2
Osmia tridentata 3
Osmia truncorum *
Osmia tuberculata Höcker-Stängelbiene 0
Osmia uncinata Rinden-Mauerbiene *
Osmia versicolor 0
Osmia villosa 2
Osmia viridana 0
Osmia xanthomelana Hufeisenklee-Mauerbiene 2
Panurgus banksianus Grosse Zottelbiene 3
Panurgus calcaratus Stumpfzähnige Zottelbiene *
Panurgus dentipes 2
Rhophitoides canus V
Rophites algirus 2
Rophites quinquespinosus Späte Ziest-Schlürfbiene 2
Sphecodes albilabris Riesen-Blutbiene *
Sphecodes crassus Dichtpunktiere Blutbiene *
Sphecodes cristatus 3
Sphecodes croaticus 2
Sphecodes ephippius Gewöhnliche Blutbiene *
Sphecodes ferruginatus Rostfarbene Blutbiene *
Sphecodes geoffrellus Glänzende Zwerg-Blutbiene *
Sphecodes gibbus Buckel-Blutbiene *
Sphecodes hyalinatus Durchscheinende Blutbiene *
Sphecodes longulus Längliche Blutbiene *
Sphecodes majalis D
Sphecodes marginatus D
Sphecodes miniatus Gewöhnliche Zwerg-Blutbiene *
Sphecodes monilicornis Dickkopf-Blutbiene *
Sphecodes niger Schwarze Blutbiene *
Sphecodes pellucidus 3
Sphecodes pseudofasciatus D
Sphecodes puncticeps Punktierte Blutbiene *
Sphecodes reticulatus Netz-Blutbiene 3
Sphecodes rubicundus 3
Sphecodes ruficrus Schwarzhaarige Blutbiene D
Sphecodes rufiventris Geriefte Blutbiene *
Sphecodes scabricollis Leistenkopf-Blutbiene *
Sphecodes schenckii Schencks Blutbiene D
Sphecodes spinulosus 3
Stelis breviuscula Kurze Düsterbiene *
Stelis minima Zwerg-Düsterbiene D
Stelis minuta *
Stelis nasuta 0
Stelis odontopyga 2
Stelis ornatula Stängel-Düsterbiene *
Stelis phaeoptera Schwarzflüglige Düsterbiene 2
Stelis punctulatissima Punktierte Düsterbiene *
Stelis signata 3
Systropha curvicornis D
Systropha planidens 1
Thyreus orbatus Schwarzgesichtige Fleckenbiene 2
Xylocopa iris 0
Xylocopa violacea Blauschwarze Holzbiene V

Legänd:

  • 1: vum Uusstäärbe bedroot
  • 2: stark gfeerdet
  • 3: gfeerdet
  • G: waarschyns gfeerdet, mer waißt aber nit gnue
  • R: extreem sälteni Aarte und Aarte mit geografischer Reschtriktion
  • V: Aarte uf dr Voorwaarnlischt
  • *: uugfeerdet
  • D: Daate defiziteer

LiteratuurBearbeite

  • Paul Westrich, Hans Richard Schwenninger, Mike Herrmann, Martin Klatt, Matthias Klemm, Rainer Prosi, Arno Schanowski (2000): Rote Liste der Bienen Baden-Württembergs. Naturschutz-Praxis, Artenschutz 4. (Online, Excel)