Rooti Lischt vu dr Fangschrecke un Haigumper z Baade-Wiirtebäärg

In dr Publikation Rooti Lischt un Aarteverzaichnis vu dr Großschmätterling z Baade-Wiirtebäärg sin anne 2004 67 fir s Biet vu Baade-Wiirtebäärg noogwisene Aarte vu Haigumper (Orthoptera) un ai Fangschrecke (Mantodea) ufgfiert.

HaigumperBearbeite

Wisseschaftlige
Name
Hoochdytsch Gfeerdigs-
graad
chunnt z BW nume
am Rand voor
Odewald
Spessart
Neerdlige
Ooberryy
Kraichgau
Neckerbecki
Kocher
Jagscht
Tauber
Albvorland Ooberi
Gai
Schwaarzwald Siidlige Ooberryy
Hoochryy
Chaiserstuel
Boor/Wuete Schweebischi
Alb
Donau-Ablach
Riß-Aitrach-Platte
idweschtdytsch Hiigelland
Adelegg
Boodesee
Acheta domesticus Heimchen * - * * * * * * * - * * *
Aiolopus thalassinus Grüne Strandschrecke 2 r - 2 - - - - - 1 - - - -
Arcyptera fusca Große Höckerschrecke 1 r - - - - - - 0 - - 1 - -
Barbitistes serricauda Laubholz-Säbelschrecke * D * * * * * * * * * * *
Calliptamus italicus Italienische Schönschrecke 1 - 1 - 2 0 1 0 1 - - - 1
Chorthippus albomarginatus Weißrandiger Grashüpfer * * * D * * * * * * * * *
Chorthippus apricarius Feld-Grashüpfer 1 r D - - - 0r 0 - - 1 1 - 0
Chorthippus biguttulus Nachtigall-Grashüpfer * * * * * * * * * * * * *
Chorthippus brunneus Brauner Grashüpfer * * * * * * * * * * * * *
Chorthippus dorsatus Wiesengrashüpfer V V * * 3 3 3 * * 3 V V V
Chorthippus mollis Verkannter Grashüpfer 3 Dr * 3 V 2 3 3r 3 - V - 2
Chorthippus montanus Sumpfgrashüpfer 3 3 2 3 1 3 3 V 2 3 3 V 3
Chorthippus parallelus Gemeiner Grashüpfer * * * * * * * * * * * * *
Chorthippus vagans Steppengrashüpfer 3 D 3 - - - Dr V 3 - - - -
Chrysochraon dispar Große Goldschrecke * V V * 3 * * * * * * V *
Conocephalus discolor Langflügelige Schwertschrecke * * * * V V - *r * *r Vr V *
Conocephalus dorsalis Kurzflügelige Schwertschrecke 2 - 2 2 - - - - 1 - - 2 1
Decticus verrucivorus Warzenbeißer 2 0 - - 1 2 1 3 1 2 3 2 1
Ephippiger ephippiger Steppen-Sattelschrecke 0 r - - - - - - - 0 - - - -
Euthystira brachyptera Kleine Goldschrecke V 3 - V 3 * V * 3 * * V *
Gomphocerippus rufus Rote Keulenschrecke * * * * * * * * * * * * *
Gryllotalpa gryllotalpa Maulwurfsgrille V D V V V V V Vr V Dr V V *
Gryllus campestris Feldgrille V 3r 3 * * V * * V V * 3 *
Isophya kraussii Plumpschrecke V V - 3 V V Vr 3r - - * - -
Leptophyes albovittata Gestreifte Zartschrecke * r *r - - - - - - - - - - -
Leptophyes punctatissima Punktierte Zartschrecke * * * * * * * * * * *r D *
Locusta migratoria Europäische Wanderheuschrecke D - D D - D - - D - - - -
Meconema meridionale Südliche Eichenschrecke * r *r * * *r * * *r * - - - *
Meconema thalassinum Gemeine Eichenschrecke * * * * * * * * * * * * *
Metrioptera bicolor Zweifarbige Beißschrecke V *r * V V V * V V V * 3r *
Metrioptera brachyptera Kurzflügelige Beißschrecke V Vr D - 3 3 3 * 2r V * 3 3r
Metrioptera roeselii Roesels Beißschrecke * * * * * * * * * * * * *
Miramella alpina Alpine Gebirgsschrecke * r - - - - - - * - - - 1r -
Modicogryllus frontalis Östliche Grille 1 r - - 0 1 0 - - 1 - - - -
Myrmecophilus acervorum Ameisengrille D r - D Dr - D - - - - Dr - -
Myrmeleotettix maculatus Gefleckte Keulenschrecke 3 D V - 1 1 - 3 2 3r 2 2 -
Nemobius sylvestris Waldgrille * * * * * * * * * * * *r *
Oecanthus pellucens Weinhähnchen V - V * 3r 3r - *r * - - - -
Oedipoda caerulescens Blauflügelige Ödlandschrecke 3 0r * 3 1r 1 1 3 * 0 1 1r 2
Oedipoda germanica Rotflügelige Ödlandschrecke 1 - 1 1 2 0 1 1 1 0 1 - 1
Omocestus haemorrhoidalis Rotleibiger Grashüpfer 2 - 2 0 - 2 1 2 2 - 2 1r -
Omocestus rufipes Buntbäuchiger Grashüpfer 3 - 2r - - - - 3 3 2 1 2 2
Omocestus viridulus Bunter Grashüpfer V * 3 *r 3 V 3 * 3 V * 3 3
Parapleurus alliaceus Lauchschrecke V - V Vr - 0r - Vr V Vr - Vr V
Phaneroptera falcata Gemeine Sichelschrecke * *r * * * * * *r * *r *r *r *
Pholidoptera griseoaptera Gewöhnliche Strauchschrecke * * * * * * * * * * * * *
Platycleis albopunctata Westliche Beißschrecke 3 *r * V * 3 3 3 * 3r 3 - 3
Platycleis tessellata Braunfleckige Beißschrecke 1 r - - - - - - - 1 - - - -
Podisma pedestris Gewöhnliche Gebirgsschrecke 1 r - - - - - - - - - 1 - -
Polysarcus denticauda Wanstschrecke 3 r - - - - 3 3r 3r - 3 3 - -
Psophus stridulus Rotflügelige Schnarrschrecke 2 - - - - 2r 1r 2 0r 2 3 - 1r
Pteronemobius heydenii Sumpfgrille 2 r - - - - - - 2r 2 2r - 2 2
Ruspolia nitidula Große Schiefkopfschrecke 0 r - - - - - - - - - - - 0
Sphingonotus caerulans Blauflügelige Sandschrecke 3 - 2 2 3 2 - 3r 3 3 - 3 3
Stauroderus scalaris Gebirgsgrashüpfer 3 r - - - - 0r - 3 - - 1 - -
Stenobothrus lineatus Heidegrashüpfer 3 3 3 3 3 V V V 3 V * 2 3
Stenobothrus nigromaculatus Schwarzfleckiger Heidegrashüpfer 1 - - - - 1r 0 0 0 - 1 - -
Stenobothrus stigmaticus Kleiner Heidegrashüpfer 2 0 - - - 2 - 2 0r 1 2 1 -
Stethophyma grossum Sumpfschrecke 2 2 2 2 1 2 2 3 2 2 2 3 3
Tachycines asynamorus Gewächshausschrecke * - - - * * - - D - * - -
Tetrix bipunctata Zweipunkt-Dornschrecke 3 - Vr 2 2 3 2 V - 3 V 1 D
Tetrix ceperoi Westliche Dornschrecke 2 - 2 2r - D - - 1 - - - 1
Tetrix subulata Säbeldornschrecke * * * * * * * * * * * * *
Tetrix tenuicornis Langfühler-Dornschrecke * D * * * * * * * * * * *
Tetrix undulata Gemeine Dornschrecke * r * * * * * * * * * * * *
Tettigonia cantans Zwitscherschrecke * * *r * *r *r * * *r * * * *
Tettigonia viridissima Grünes Heupferd * * * * * * * * * * * * *

FangschreckeBearbeite

Wisseschaftlige
Name
Hoochdytsch Gfeerdigs-
graad
chunnt z BW nume
am Rand voor
Odewald
Spessart
Neerdlige
Ooberryy
Kraichgau
Neckerbecki
Kocher
Jagscht
Tauber
Albvorland Ooberi
Gai
Schwaarzwald Siidlige Ooberrryy
Hoochryy
Chaiserstuel
Boor/Wuete Schweebischi
Alb
Donau-Ablach
Riß-Aitrach-Platte
idweschtdytsch Hiigelland
Adelegg
Boodesee
Mantis religiosa Gottesanbeterin 3 r - 3 - - - - 3r 3 - - - -

LegändBearbeite

  • 0: uusgestorbe oder verscholle
  • 1: vum Uusstäärbe bedroot
  • 2: stark gfeerdet
  • 3: gfeerdet
  • r: chunnt z Baade-Wiirtebäärg bzw. im Natuurruum nume am Rand voor
  • D: Daate defiziteer
  • V: Aarte uf dr Voorwaarnlischt
  • *: uugfeerdet
  • -: im Natuurruum nit verdrätte

LiteratuurBearbeite

  • P. Detzel (1998): Die Heuschrecken Baden-Württembergs. Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart. (Online (Uuszuug), Excel)