Rooti Lischt vu dr Graabwäschpe z Baade-Wiirtebäärg

Uf dr Roote Lischt vu dr Graabwäschpe z Baade-Wiirtebäärg sin im Joor 1996 225 fir s Biet vu Baade-Wiirtebäärg noogwisene Graabwäschpenaarte gstande.

Wisseschaftlige Name Gfeerdigsgraad
Alysson ratzeburgi 0
Alysson spinosus V
Alysson tricolor G
Ammophila campestris 3
Ammophila pubescens 2
Ammophila sabulosa *
Ammoplanus handlirschi G
Ammoplanus wesmaeli G
Ampulex fasciata 3
Argogorytes fargeii 1
Argogorytes mystaceus *
Astata boops V
Astata kashmirensis 1
Astata minor 3
Bembecinus tridens 1
Bembix rostrata 2
Brachystegus scalaris 0
Cerceris arenaria V
Cerceris flavilabris 2
Cerceris hortivaga V
Cerceris interrupta 2
Cerceris quadricincta 2
Cerceris quadrifasciata 3
Cerceris quinquefasciata *
Cerceris ruficornis 1
Cerceris rybyensis *
Cerceris sabulosa 2
Crabro alpinus 3
Crabro cribrarius *
Crabro peltarius 3
Crabro scutellatus 2
Crossocerus acanthophorus 1
Crossocerus annulipes *
Crossocerus assimilis *
Crossocerus barbipes *
Crossocerus binotatus V
Crossocerus capitosus *
Crossocerus cetratus *
Crossocerus cinxius *
Crossocerus congener V
Crossocerus denticoxa 1
Crossocerus denticrus 0
Crossocerus dimidiatus G
Crossocerus distinguendus *
Crossocerus elongatulus *
Crossocerus exiguus *
Crossocerus heydeni *
Crossocerus leucostoma *
Crossocerus megacephalus *
Crossocerus nigritus *
Crossocerus ovalis *
Crossocerus palmipes 2
Crossocerus podagricus *
Crossocerus quadrimaculatus *
Crossocerus styrius G
Crossocerus tarsatus G
Crossocerus vagabundus *
Crossocerus varus *
Crossocerus walkeri 3
Crossocerus wesmaeli V
Didineis lunicornis G
Dinetus pictus V
Diodontus handlirschi 0
Diodontus luperus *
Diodontus minutus *
Diodontus tristis 3
Dolichurus comiculus *
Dryudella pinguis 2
Dryudella stigma 1
Ectemnius borealis *
Ectemnius cavifrons *
Ectemnius cephalotes V
Ectemnius confinis 3
Ectemnius continuus *
Ectemnius dives *
Ectemnius fossorius 1
Ectemnius guttatus 2
Ectemnius lapidarius *
Ectemnius lituratus *
Ectemnius nigritarsus 3
Ectemnius rubicola *
Ectemnius ruficornis *
Ectemnius sexcinctus 3
Entomognathus brevis *
Gorytes albidulus 0
Gorytes fallax G
Gorytes laticinctus *
Gorytes planifrons 2
Gorytes quadrifasciatus 1
Gorytes quinquecinctus *
Gorytes quinquefasciatus 1
Gorytes sulcifrons 0
Harpactus elegans 1
Harpactus exiguus G
Harpactus formosus 0
Harpactus laevis 3
Harpactus lunatus 3
Harpactus tumidus V
Hoplisoides punctuosus 0
Larra anathema 1
Lestica alata 3
Lestica clypeata *
Lestica subterranea 2
Lestiphorus bicinctus G
Lestiphorus bilunulatus G
Lindenius albilabris *
Lindenius panzeri V
Lindenius pygmaeus V
Lindenius subaeneus 2
Liris niger 0
Mellinus arvensis *
Mellinus crabroneus G
Mimesa bicolor 2
Mimesa bruxellensis 3
Mimesa crassipes 1
Mimesa equestris *
Mimesa lutaria V
Mimumesa atratina *
Mimumesa beaumonti G
Mimumesa dahlbomi *
Mimumesa littoralis 2
Mimumesa unicolor *
Miscophus ater V
Miscophus bicolor 3
Miscophus concolor 2
Miscophus niger 2
Miscophus spurius 2
Nitela borealis *
Nitela fallax 2
Nitela spinolae *
Nysson dimidiatus 3
Nysson distinguendus 2
Nysson hrubanti 0
Nysson interruptus 1
Nysson maculosus 3
Nysson niger 3
Nysson spinosus *
Nysson tridens 3
Nysson trimaculatus *
Oxybelus argentatus 3
Oxybelus bipunctatus *
Oxybelus haemorrhoidalis 2
Oxybelus latro 0
Oxybelus lineatus 0
Oxybelus mandibularis 2
Oxybelus mucronatus 1
Oxybelus quatuordecimnotatus V
Oxybelus trispinosus *
Oxybelus uniglumis *
Oxybelus variegatus 2
Passaloecus borealis *
Passaloecus brevilabris *
Passaloecus clypealis 3
Passaloecus corniger *
Passaloecus eremita *
Passaloecus gracilis *
Passaloecus insignis *
Passaloecus monilicornis G
Passaloecus pictus 2
Passaloecus singularis *
Passaloecus turionum *
Passaloecus vandeli 2
Pemphredon austriaca 2
Pemphredon baltica 2
Pemphredon beaumonti G
Pemphredon clypealis *
Pemphredon enslini *
Pemphredon inornata *
Pemphredon lethifer *
Pemphredon lugens *
Pemphredon lugubris *
Pemphredon montana G
Pemphredon morio *
Pemphredon mortifer *
Pemphredon podagricus *
Pemphredon rugifer *
Pemphredon wesmaeli G
Philanthus coronatus 1
Philanthus triangulum *
Podalonia affinis 2
Podalonia hirsuta 2
Podalonia luffii 0
Polemistus abnormis G
Psen ater V
Psen exaratus G
Psenulus brevitarsis *
Psenulus concolor *
Psenulus fuscipennis *
Psenulus laevigatus *
Psenulus pallipes *
Psenulus schencki *
Rhopalum austriacum G
Rhopalum clavipes *
Rhopalum coarctatum *
Rhopalum gracile 3
Solierella compedita 2
Sphex rufocinctus 2
Spilomena beata *
Spilomena curruca *
Spilomena enslini G
Spilomena punctatissima 2
Spilomena troglodytes *
Stigmus pendulus *
Stigmus solskyi *
Tachysphex fulvitarsis 2
Tachysphex helveticus 1
Tachysphex nitidus 2
Tachysphex obscuripennis V
Tachysphex panzeri 0
Tachysphex pompiliformis *
Tachysphex psammobius 2
Tachysphex spec. 1
Tachysphex tarsinus 3
Tachysphex unicolor V
Tachytes panzeri 1
Trypoxylon attenuatum *
Trypoxylon beaumonti V
Trypoxylon clavicerum *
Trypoxylon deceptorium G
Trypoxylon figulus *
Trypoxylon fronticorne G
Trypoxylon kolazyi G
Trypoxylon medium *
Trypoxylon minus *
Trypoxylon scutatum 1

Legänd:

  • 1: vum Uusstäärbe bedroot
  • 2: stark gfeerdet
  • 3: gfeerdet
  • G: waarschyns gfeerdet, mer waißt aber nit gnue
  • R: extreem sälteni Aarte und Aarte mit geografischer Reschtriktion
  • V: Aarte uf dr Voorwaarnlischt
  • *: uugfeerdet
  • D: Daate defiziteer

LiteratuurBearbeite

  • Christian Schmid-Egger, Konrad Schmidt, Dieter Doczkal (1996): Rote Liste der Grabwespen Baden-Württembergs (Hymenoptera, Sphecidae). - Natur und Landschaft, Jg.71, Heft 9, S.371-380, Bonn-Bad Godesberg. (Excel)