Rooti Lischt vu dr Schwääbfliege z Baade-Wiirtebäärg

Uf dr Roote Lischt vu dr Schwääbfliege z Baade-Wiirtebäärg sin im Joor 1998 379 fir s Biet vu Baade-Wiirtebäärg noogwisene Schwääbfliegenaarte gstande.

Wisseschaftlige Name Hoochdytsche Name Gfeerdigsgraad
Anasimyia contracta 2
Anasimyia interpuncta 3
Anasimyia lineata V
Anasimyia transfuga 2
Arctophila bombiformis Hummel-Gebirgsschwebfliege *
Arctophila superbiens Gelbbraune Gebirgsschwebfliege 3
Baccha elongata Gemeine Schattenschwebfliege *
Baccha obscuripennis D
Blera fallax Hundeschnauzenschwebfliege *
Brachymyia berberina *
Brachymyia floccosa 3
Brachyopa bicolor Kurzstrich-Baumsaftschwebfliege 2
Brachyopa dorsata *
Brachyopa insensilis *
Brachyopa panzeri 3
Brachyopa pilosa Gemeine Baumsaftschwebfliege *
Brachyopa scutellaris 3
Brachyopa testacea *
Brachyopa vittata *
Brachypalpoides lentus Rote Holzmulmschwebfliege, Schwarzfuß-Langbauchschwebfliege *
Brachypalpus chrysites 3
Brachypalpus laphriformis Braune Mulmschwebfliege *
Brachypalpus valgus Frühe Bienenschwebfliege V
Caliprobola speciosa Prachtschwebfliege *
Callicera aenea Brillantschwebfliege 3
Callicera macquartii G
Callicera rufa G
Ceriana conopsoides G
Chalcosyrphus eunotus 2
Chalcosyrphus femoratus G
Chalcosyrphus nemorum Kurze Langbauchschwebfliege *
Chalcosyrphus piger 1
Chalcosyrphus valgus G
Chamaesyrphus scaevoides G
Cheilosia aerea 3
Cheilosia ahenea 3
Cheilosia alba D
Cheilosia albipila Weiden-Erzschwebfliege *
Cheilosia albitarsis Weißfuß-Erzschwebfliege *
Cheilosia antiqua *
Cheilosia barbata *
Cheilosia bergenstammi *
Cheilosia brachysoma D
Cheilosia bracusi G
Cheilosia caerulescens Gänsedistel-Erzschwebfliege *
Cheilosia canicularis Korbblütler-Erzschwebfliege *
Cheilosia carbonaria Dunkle Erzschwebfliege *
Cheilosia chlorus Wiesen-Erzschwebfliege *
Cheilosia chrysocoma Pelzige Erzschwebfliege *
Cheilosia clama D
Cheilosia cynocephala D
Cheilosia fasciata Bärlauch-Erzschwebfliege *
Cheilosia faucis D
Cheilosia flavipes *
Cheilosia fraterna *
Cheilosia frontalis *
Cheilosia gigantea D
Cheilosia grisella V
Cheilosia grossa *
Cheilosia himantopus *
Cheilosia illustrata Bunte Erzschwebfliege *
Cheilosia impressa Gelbflügel-Erzschwebfliege *
Cheilosia impudens V
Cheilosia insignis G
Cheilosia lasiopa *
Cheilosia laticornis 2
Cheilosia latifrons *
Cheilosia lenis *
Cheilosia longula *
Cheilosia melanura R
Cheilosia morio *
Cheilosia mutabilis V
Cheilosia nebulosa 3
Cheilosia nigripes *
Cheilosia orthotricha *
Cheilosia pagana Kleine Erzschwebfliege *
Cheilosia personata *
Cheilosia proxima *
Cheilosia psilophthalma V
Cheilosia pubera V
Cheilosia ranunculi Hahnenfuß-Erzschwebfliege 3
Cheilosia rhynchops *
Cheilosia ruficollis D
Cheilosia rufimana V
Cheilosia scanica *
Cheilosia scutellata Pilz-Erzschwebfliege *
Cheilosia semifasciata 3
Cheilosia soror Erzschwebfliege *
Cheilosia subpictipennis 3
Cheilosia urbana V
Cheilosia uviformis G
Cheilosia variabilis Gemeine Erzschwebfliege *
Cheilosia velutina G
Cheilosia vernalis Frühlings-Erzschwebfliege *
Cheilosia vicina *
Cheilosia vulpina *
Chrysogaster basalis 3
Chrysogaster cemiteriorum Gelbflügel-Smaragdschwebfliege G
Chrysogaster rondanii G
Chrysogaster solstitialis Gemeine Smaragdschwebfliege *
Chrysogaster virescens 3
Chrysotoxum arcuatum Späte Wespenschwebfliege *
Chrysotoxum bicinctum Zweiband-Wespenschwebfliege *
Chrysotoxum cautum Gemeine Wespenschwebfliege *
Chrysotoxum elegans 2
Chrysotoxum fasciolatum Große Wespenschwebfliege *
Chrysotoxum festivum 3
Chrysotoxum intermedium *
Chrysotoxum lineare G
Chrysotoxum octomaculatum 0
Chrysotoxum vernale *
Chrysotoxum verralli Verralls Wespenschwebfliege V
Criorhina asilica Schmale Hummelschwebfliege *
Criorhina pachymera G
Criorhina ranunculi Frühe Hummelschwebfliege, Große Pelzschwebfliege *
Dasysyrphus albostriatus Gestreifte Waldschwebfliege *
Dasysyrphus friuliensis Posthorn-Waldschwebfliege D
Dasysyrphus hilaris *
Dasysyrphus lenensis *
Dasysyrphus pauxillus *
Dasysyrphus pinastri Mondfleck-Waldschwebfliege *
Dasysyrphus tricinctus Breitband-Waldschwebfliege *
Dasysyrphus venustus Gemeine Waldschwebfliege *
Didea alneti Grüne Breitbauchschwebfliege *
Didea fasciata Gelbe Breitbauchschwebfliege *
Didea intermedia Schmale Breitbauchschwebfliege *
Doros profuges 2
Epistrophe cryptica D
Epistrophe diaphana Gelbbein-Wiesenschwebfliege *
Epistrophe eligans Zweiband-Wiesenschwebfliege *
Epistrophe flava Schwarzfuß-Wiesenschwebfliege *
Epistrophe grossulariae Große Wiesenschwebfliege *
Epistrophe leiophthalma G
Epistrophe melanostoma Gelbhaarige Wiesenschwebfliege *
Epistrophe nitidicollis Schwarzhaarige Wiesenschwebfliege *
Epistrophe obscuripes D
Epistrophe ochrostoma D
Epistrophella euchroma *
Episyrphus balteatus Hain - Schwebfliege *
Eriozona syrphoides Bunte Pelzschwebfliege *
Eristalinus aeneus Glänzende Faulschlammschwebfliege D
Eristalinus sepulchralis Schwarze Augenfleck-Schwebfliege *
Eristalis alpinus G
Eristalis arbustorum Kleine Keilfleck-Schwebfliege *
Eristalis cryptarum 2
Eristalis horticola *
Eristalis interruptus Mittlere Keilfleckschwebfliege *
Eristalis intricarius Hummel-Keilfleckschwebfliege *
Eristalis jugorum Gebirgs-Keilfleckschwebfliege *
Eristalis pertinax Gemeine Keilfleckschwebfliege *
Eristalis piceus *
Eristalis rupium Glänzende Keilfleckschwebfliege *
Eristalis similis *
Eristalis tenax Mistbiene *
Eumerus amoenus 1
Eumerus clavatus 1
Eumerus flavitarsis *
Eumerus longicornis 1
Eumerus ornatus *
Eumerus ovatus 1
Eumerus ruficornis 1
Eumerus sabulonum 1
Eumerus sinuatus G
Eumerus sogdianus D
Eumerus strigatus Zwiebelmondfliege *
Eumerus tarsalis 2
Eumerus tricolor 3
Eumerus tuberculatus Kleine Zwiebelschwebfliege *
Eumerus uncipes 0
Eupeodes bucculatus D
Eupeodes corollae Gemeine Feld-Schwebfliege *
Eupeodes goeldlini D
Eupeodes lapponicus *
Eupeodes latifasciatus Breitband-Feldschwebfliege *
Eupeodes luniger Mondfleck-Feldschwebfliege *
Eupeodes nielseni D
Eupeodes nitens *
Fagisyrphus cinctus Gebänderte Buchenschwebfliege *
Ferdinandea cuprea Gemeine Goldschwebfliege *
Ferdinandea ruficornis 1
Hammerschmidtia ferruginea 0
Helophilus affinis *
Helophilus hybridus Helle Sumpfschwebfliege/td> *
Helophilus pendulus Gemeine Sumpfschwebfliege *
Helophilus trivittatus Große Sumpfschwebfliege *
Heringia brevidens G
Heringia heringi Dunkle Buschschwebfliege 3
Heringia latitarsis *
Heringia pubescens *
Heringia senilis D
Heringia verrucula G
Heringia vitripennis *
Ischyrosyrphus glaucius Blaue Breitbandschwebfliege *
Ischyrosyrphus laternarius Weiße Breitbandschwebfliege *
Lejogaster metallina G
Lejops vittatus 0
Leucozona inopinata *
Leucozona lucorum Weißbandschwebfliege *
Mallota cimbiciformis G
Mallota fuciformis 3
Megasyrphus erraticus Waldschneisenschwebfliege *
Melangyna arctica R
Melangyna barbifrons Weiden-Frühlingsschwebfliege *
Melangyna compositarum *
Melangyna labiatarum Breitkopf Frühlingsschwebfliege D
Melangyna lasiophthalma Frühe Frühlingsschwebfliege *
Melangyna lucifera *
Melangyna quadrimaculata Vierfleck-Frühlingsschwebfliege *
Melangyna umbellatarum Dolden-Frühlingsschwebfliege *
Melanogaster curvistylus G
Melanogaster hirtella *
Melanogaster nuda *
Melanogaster parumplicata G
Melanostoma dubium G
Melanostoma mellinum Glänzende Schwarzkopf-Schwebfliege *
Melanostoma scalare Matte Schwarzkopfschwebfliege *
Meligramma cingulatum *
Meligramma guttatum 3
Meligramma trianguliferum Schwebfliege *
Meliscaeva auricollis Goldhalsschwebfliege *
Meliscaeva cinctella Späte Frühlingsschwebfliege *
Merodon aberrans G
Merodon armipes 3
Merodon avidus 2
Merodon equestris Narzissen-Schwebfliege *
Merodon ruficornis G
Merodon rufus Kleine Narzissen-Schwebfliege V
Mesembrius peregrinus 2
Microdon analis *
Microdon devius 3
Microdon mutabilis Ameisen-Schwebfliege 3
Myathropa florea Totenkopfschwebfliege *
Myolepta dubia Gelbe Weißdornschwebfliege G
Myolepta potens G
Myolepta vara G
Neoascia annexa *
Neoascia geniculata G
Neoascia interrupta 3
Neoascia meticulosa *
Neoascia obliqua *
Neoascia podagrica Gemeine Nadelschwebfliege *
Neoascia tenur *
Neoascia unifasciata *
Orthonevra brevicornis 3
Orthonevra elegans 1
Orthonevra geniculata 2
Orthonevra intermedia G
Orthonevra nobilis *
Paragus albifrons 3
Paragus bicolor 3
Paragus constrictus 1
Paragus finitimus 3
Paragus flammeus G
Paragus gorgus 1
Paragus haemorrhous *
Paragus majoranae *
Paragus quadrifasciatus 3
Paragus tibialis G
Parasyrphus annulatus Helle Blattlausschwebfliege *
Parasyrphus lineola Dunkle Blattlausschwebfliege *
Parasyrphus macularis *
Parasyrphus malinellus *
Parasyrphus nigritarsis D
Parasyrphus punctulatus Halbmond-Blattlausschwebfliege *
Parasyrphus vittiger *
Parhelophilus consimilis G
Parhelophilus frutetorum Helle Teichrandschwebfliege 3
Parhelophilus versicolor Dunkle Teichrandschwebfliege 3
Pelecocera tricincta G
Pipiza accola G
Pipiza austriaca Keulen-Waldrandschwebfliege *
Pipiza bimaculata D
Pipiza fenestrata D
Pipiza festiva *
Pipiza lugubris *
Pipiza luteitarsis 3
Pipiza noctiluca Zweifleck-Waldrandschwebfliege *
Pipiza quadrimaculata Vierfleck-Waldrandschwebfliege *
Pipizella annulata Schwebfliege V
Pipizella divicoi V
Pipizella pennina G
Pipizella viduata *
Pipizella virens Schwebfliege *
Pipizella zeneggenensis 3
Platycheirus albimanus Graue Breitfußschwebfliege *
Platycheirus ambiguus *
Platycheirus angustatus *
Platycheirus clypeatus *
Platycheirus complicatus *
Platycheirus discimanus Blaugraue Breitfußschwebfliege *
Platycheirus europaeus *
Platycheirus fulviventris 3
Platycheirus immaculatus *
Platycheirus laskai D
Platycheirus manicatus 3
Platycheirus nielseni *
Platycheirus occultus *
Platycheirus parmatus *
Platycheirus peltatus *
Platycheirus podagratus G
Platycheirus scambus G
Platycheirus scutatus *
Platycheirus sticticus D
Platycheirus tarsalis *
Platycheirus transfugus D
Pocota personata 2
Portevinia maculata Gefleckte Bärlauchschwebfliege *
Psarus abdominalis 1
Psilota anthracina 3
Pyrophaena granditarsa G
Pyrophaena rosarum *
Rhingia borealis *
Rhingia campestris Feld-Schnauzenschwebfliege *
Rhingia rostrata V
Riponnensia splendens 2
Scaeva dignota *
Scaeva pyrastri Späte Großstirnschwebfliege *
Scaeva selenitica Frühe Großstirnschwebfliege *
Sericomyia lappona Weißband-Torfschwebfliege *
Sericomyia silentis Gelbband-Torfschwebfliege *
Spazigaster ambulans R
Sphaerophoria bankowskae D
Sphaerophoria batava V
Sphaerophoria chongjini 2
Sphaerophoria fatarum D
Sphaerophoria infuscata G
Sphaerophoria interrupta *
Sphaerophoria philanthus 2
Sphaerophoria rueppellii *
Sphaerophoria scripta Stiftschwebfliege *
Sphaerophoria shirchan R
Sphaerophoria taeniata *
Sphaerophoria virgata V
Sphegina clavata G
Sphegina clunipes Gemeine Taillen-Schwebfliege *
Sphegina elegans *
Sphegina latifrons *
Sphegina montana *
Sphegina platychira G
Sphegina sibirica *
Sphegina spheginea G
Sphegina verecunda *
Sphiximorpha subsessilis 3
Spilomyia manicata 2
Spilomyia saltuum 0
Syritta pipiens Gemeine Keulenschwebfliege *
Syrphus nitidifrons *
Syrphus ribesii Große Schwebfliege *
Syrphus torvus Behaarte Schwebfliege *
Syrphus vitripennis Kleine Schwebfliege *
Temnostoma apiforme 2
Temnostoma bombylans Hummel-Moderholzschwebfliege *
Temnostoma meridionale 2
Temnostoma vespiforme Wespen-Moderholzschwebfliege *
Trichopsomyia flavitarsis *
Trichopsomyia joratensis *
Trichopsomyia lucida *
Triglyphus primus *
Tropidia fasciata G
Tropidia scita Keulen-Grashalmschwebfliege *
Volucella bombylans Hummelschwebfliege *
Volucella inanis Gebänderte Waldschwebfliege *
Volucella inflata Gelbfleck-Waldschwebfliege 3
Volucella pellucens Gemeine Waldschwebfliege *
Volucella zonaria Hornissenschwebfliege *
Xanthandrus comtus Raupen-Plattbauchschwebfliege *
Xanthogramma citrofasciatum Frühe Gelbrandschwebfliege V
Xanthogramma dives D
Xanthogramma laetum *
Xanthogramma pedissequum Späte Gelbrandschwebfliege *
Xanthogramma stackelbergi D
Xylota abiens 3
Xylota florum 3
Xylota ignava Weißhaarige Langbauchschwebfliege D
Xylota jakutorum *
Xylota segnis Gemeine Langbauchschwebfliege *
Xylota sylvarum Goldhaar-Langbauchschwebfliege *
Xylota tarda 3
Xylota xanthocnema 3

Legänd:

  • 1: vum Uusstäärbe bedroot
  • 2: stark gfeerdet
  • 3: gfeerdet
  • G: waarschyns gfeerdet, mer waißt aber nit gnue
  • R: extreem sälteni Aarte und Aarte mit geografischer Reschtriktion
  • V: Aarte uf dr Voorwaarnlischt
  • *: uugfeerdet
  • D: Daate defiziteer

LiteratuurBearbeite

  • D. Doczkal, K. Rennwald, U. Schmid (2001): Rote Liste der Schwebfliegen Baden-Württembergs. Naturschutz-Praxis, Artenschutz 5. (Excel)