Hauptmenü ufmache

Lischte vo de Bischöf vo Konschtanz

s Wappe vom Konschtanzer Bischof, 1569 (modärn koloriert)

Die Lischte vo de Bischöf von Konschtanz füert d Fürschtbischöf vom Bischtum Konschtanz uf.

Bsunders für d Früezyt vom Bischtum, wo i s spate 6. Jahrhundert datiert wird, sind d Näme und d Date nid ganz gsicheret.[1]

d Bischöf vo KonschtanzBearbeite

Nr. Bischof vo bis Beschribig Bild Wappe Wappetafle
(Stiehle, 19. Jh.)
001 Bubulcus 515 534 dr erscht Bischof vo Vindonissa (Bischtum Windisch-Konschtanz) (517–534)
002 Cromatius 534 552 dr letscht Bischof vo Vindonissa (Bischtum Windisch-Konschtanz) (534–562)
003 Maximus Ende 6. Jh. dr erscht Bischof vo Konstanz bi de Gründig vom Bischtum Konschtanz um 585/590
004 Ruodelo um 583 um 589
005 Ursinus um 589 um 600
006 Gaudenz um 612/13
007 Johann I. zw. 615 u. 629/639?
008 Martianus zw. 629 u. 639
009 Othardus Mitte 7. Jh.
010 Pictavus Mitti 7. Jh.
011 Severius Mitti 7. Jh.
012 Astropius Mitti 7. Jh.
013 Johann II. (?) Mitti 7. Jh.
014 Boso 2. Hälfti 7. Jh.
015 Gandolf 2. Hälfti 7. Jh.
016 Fidelis 2. Hälfti 7. Jh.
017 Theobald (?) 2. Hälfti 7. Jh.
018 Audoin bis 736
019 Arnefrid 736 746 Arnefried-Ernfried;
Abt vom Chloschter Riichenau (726-746)
020 Sidonius 746 760 Abt vom Chloschter Riichenau (746–760)
021 Johannes II. 760 782 Abt vom Chlooschter Sanggalle (759–782);
Abt vom Chloschter Riichenau (760–782)
022 Egino 782 811
023 Wolfleoz 811 838 (839) au Abt vom Chlooschter Sanggalle (812–816)
024 Salomo I. 838 (839) 871
025 Patecho 871 ?
026 Gebhard I. ? 875  
027 Salomo II. 875 (876?) 889  
028 Salomo III. vo Ramschwag 890 919 vermuetli isch dänn d Krypta vom Münschter bout worde    
029 Noting von Konstanz 919/920 934  
030 Konrad I. vo Altdorf 934 975 Bau vo dr Mauritiusrotunde; Chilegründige; Heiligsprächig 1123    
031 Gaminolf 975 979  
032 Gebhard II. vo Bregänz 979 995 Gründig vom Chloschter Petershuuse; Heiligsprächig 1134    
033 Lambert (995) 1018 S Münster chunt es ottonischs Quärhuus über  
034 Rudhart 1018 1022  
035 Heimo 1022 1026  
036 Warmann (Warmund) vo Dillinge 1026 1034  
037 Eberhard I. 1034 1046  
Wappen "Rohrdorf" (unhistorisch)
038 Theoderich 1047 1051  
039 Rumold 1051 1069 em Münster sis Hauptschiff wird nöi bout  
040 Karl 1069 1071 Rücktritt  
041 Otto I. vo Lirheim 1071 1086 1080 im Inveschtiturstriit vom Papscht abgsetzt  
042 Bertolf 1080 (1084) päpstlich
043 Gebhard III. vo Zäringe 1084 1110 päpstlich  
044 Arnold vo Heiligeberg 1092 1112 kaiserlich  
045 Ulrich I. vo Kiburg-Dillinge 1111 1127  
046 Ulrich II. 1127 1138 Rücktritt  
047 Hermann I. vo Arbon 1138 1165    
048 Otto II. 1165 1174 Rücktritt    
049 Berthold vo Bußnang 1174 1183  
050 Hermann vo Fridinge 1183 1189    
051 Diethelm vo Chrenkinge 1189 1206    
052 Werner vo Staufe 1206 1209    
053 Konrad II. vo Tägerfälde 1209 1233    
054 Heinrich vo Tanne 1233 1248    
055 Eberhard II. vo Waldburg 1248 1274    
056 Rudolf I. vo Habsburg-Laufeburg 1274 1293  
057 Fridrich I. vo Zollere 1293 1293 Rücktritt  
058 Heinrich II. vo Chlingebärg 1293 1306 Doppelwahl: Rudolf vo Hewen und Ludwig vo Strassberg    
059 Gerhard von Bevar 1307 1318 Doppelwahl: Konrad vo Klingebärg (Rücktritt) und Heinrich vo Wärdeberg (git uf)  
060 Konrad vo Chlingebärg 1318 1319 Elekt    
061 Rudolf II. vo Montfort 1322 1334  
062 Albrecht vo Hohebärg 1334 1335 Doppelwahl  
063 Niklaus vo Frauefäld 1334 1344  
064 Ulrich Pfefferhard 1345 1351  
065 Johann Windlock 1352 1356 ermordet  
066 Albrecht vo Hohebärg 1356 1357 Doppelwahl
067 Ulrich vo Fridinge 1356 1357    
0 Leopold vo Bebeburg 1357   Bischof vo Bambärg, lehnt d Wahl ab
068 Heinrich III. vo Brandis 1357 1383  
069 Mangold vo Brandis 1384 1385 Bischof vom Papscht zue Avignon  
070 Niklaus vo Rieseburg 1384 1387 Bischof vom Papscht zue Rom, Rücktritt  
071 Heinrich vo Bayler 1387 1388 Bischof vom Papscht zue Avignon
072 Burkard I. vo Hewen 1387 1398 bis 1388 Verweser; Bischof vom Papscht zue Rom  
073 Fridrich II. vo Nälleburg 1398 Bischof vom Papscht zue Rom; Rücktritt  
074 Marquard vo Randegg 1398 1406 vorhär Bischof vo Minde  
075 Albrecht Blarer 1407 1410 Rücktritt  
076 Otto III. vo Hachberg 1410 1434 Konzil vo Konschtanz (1414–1418); Rücktritt  
077 Fridrich III. vo Zollere 1434 1436  
078 Heinrich IV. vo Hewe 1436 1462 Administrator vom Bischtum Chur  
079 Burkhard II. vo Randegg 1462 1466  
080 Hermann III. vo Breitelandebärg 1466 1474  
081 Ludwig vo Fryburg 1474 1481 Konschtanzer Bischtumsstriit; Kandidat vom Papscht    
082 Otto IV. vo Sunnebärg 1474 1491 Konschtanzer Bischtumsstriit; Kandidat vom Domkapitel und vom Kaiser    
083 Thomas Berlower 1491 1496 au Thomas von Cilli; kaiserlige Protonotar und Rat, Dompropscht zue Konschtanz und Wien, Bysitzer vom Chammergricht  
084 Hugo vo Hohelandebärg 1496


1531
1529


1532
Wäge de Reformation 1526 furt vo Konschtanz i di nöi Residänz z Meersburg, Rücktritt 1529,
wägem Tod vom Nachfolger nomal 1531 bis 1532
     
085 Balthasar Merklin 1530 1531    
086 Johannes vo Lupfe 1532 1537  
087 Johann vo Weeze 1537 1548 De Abttitel vom Chloschter Riichenau gaat an Bischof vo Konschtanz  
088 Christoph Metzler 1549 1561    
089 Markus Sittikus vo Hohenems 1561 1589 Rücktritt      
090 Andreas vo Öschtriich 1589 1600 Aasidlig vo Jesuite      
091 Johann Georg vo Hallwyl 1601 1604 gilt als Reformbischof      
092 Jakob Fugger 1604 1626      
093 Sixt Werner Vogt vo Altesumerau und Prasbärg 1626 1627  
094 Johann vo Waldburg 1627 1644    
095 Franz Johann Vogt vo Altesumerau und Prasbärg 1645 1689      
096 Marquard Rudolf vo Rodt 1689 1704      
097 Johann Franz II. vo Stauffebärg 1704 1740 Rücktritt; Baubeginn vom Meersburger «Neue Schloss», au Fürschtbischof vo Augsburg      
098 Damian Hugo Philipp vo Schönborn-Buechheim 1740 1743 au Fürschtbischof von Schpeyer, dr Bau vom Meersburger Neue Schloss gaat wyter    
099 Kasimir Anton vo Sickinge 1743 1750 dr Bau vom Meersburger Neue Schloss gaat wyter    
0100 Franz Konrad vo Rodt 1750 1775 Kardinal; s Meersburger Neue Schloss wird fertig      
0101 Maximilian Christoph vo Rodt 1775 1799      
0102 Karl Theodor vo Dalbärg[2] 1799 1817 au Bischof vo Worms, Rägeschburg und Mainz, Fürscht vo Aschaffeburg, Großherzog vo Frankfurt    
0103 (Ignaz Heinrich vo Wessebärg)[3]     1817 zum Kapitularvikar und Bistumsverweser gwählt; d Wahl isch vom Papst Pius VII. allerdings nie anerchännt worde; und s Bistum isch 1821 ufglöst worde.[4]    

Lueg auBearbeite

LiteraturBearbeite

  • Verzeichnisse der deutschen Bischöfe seit dem Jahr 800 nach Chr. Geb. (Ernst Friedrich Mooyer, Hrsg.), Minden 1854, Digitalisat, S. 30-31.
  • Elmar L. Kuhn, Eva Moser, Rudolf Reinhardt, Petra Sachs im Auftrag der Erzdiözese Freiburg (Hrsg.): Die Bischöfe von Konstanz. 2 Bände. Gessler, Friedrichshafen 1988, ISBN 3-922137-48-2.
  • Helmut Maurer: Konstanz im Mittelalter (3 Bände), Band 2, Vom Konzil bis zum Beginn des 16. Jahrhunderts. In: Geschichte der Stadt Konstanz. Stadler, Konstanz 1989, ISBN 3-7977-0224-8.
  • Helmut Maurer: Die Bischöfe vom Ende des 6. Jahrhunderts bis 1206 (= Germania Sacra. Die Bistümer der Kirchenprovinz Mainz. Band 5). De Gruyter, Berlin 2003, ISBN 3-11-017664-5 (Digitalisat – Im Buch fälschlich als Band 2 bezeichnet.).

WeblinkBearbeite

FuessnooteBearbeite

  1. Die Lischte stützt sich uf Date vo Kuhn u. a. (1988); für die früene Bischöf bis zum Salomo II. isch die revidierti Fassig vo Maurer (1989) übernuu worde.
  2. Manfred Weitlauff: Dalberg als Bischof von Konstanz und sein Konstanzer Generalvikar Ignaz Heinrich von Wessenberg. In: Karl Hausberger (Hrsg.): Carl von Dalberg. Der letzte geistliche Reichsfürst. Schriftenreihe der Universität Regensburg, 22. Regensburg 1995, S. 35–58.
  3. * Victor Conzemius: Liste der Bischöfe von Konstanz In: Historisches Lexikon vo dr Schwiiz.
  4. Franz Xaver Bischof: Das Ende des Bistums Konstanz. Hochstift und Bistum Konstanz im Spannungsfeld von Säkularisation und Suppression (1803/03 – 1821/27. Münchener Kirchenhistorische Studien, Bd. 1. Stuttgart, Berlin, Köln 1989.