Hauptmenü ufmache
dr Klaus Wildbolz in eme Riley Sprite bim Gaisbergränne 2006 z Salzburg

Dr Klaus Wildbolz (* 25. Augschte 1937 z Wien, Eschtrych; † 5. Jänner 2017 ebedert) isch e Schwyzer Schauspiiler gsii.

LääbeBearbeite

Dr Klaus Wildbolz isch us eme alte Gschlächt vu dr Stadt Bärn chuu. Sy Großvater isch dr Eduard Wildbolz gsii, wu as Bärner Platzkommandant im Landesstreik 1918 bekannt woren isch. Em Wildbolz sy Vater isch z Wien Fabrikdiräktet gsii. Är isch zäme mit sym Zwillingsbrueder Jost, wu hit as renommierte Fotograf in dr Schwyz läbt, z Eschtrych un in dr Schwyz ufgwachse. Voreb er z Wien Musik un darstellendi Chunscht am Max-Reinhardt-Seminar studiert het, het er e wirtschaftligi Uusbildig im dr Militerdienscht in dr Schwyzer Armee gmacht. Är het Ufdritt ghaa am Stadttheater Lozärn, z Stuegert, z Düsseldorf un z Berlin. Au bi dr Salzburger Feschtspiil isch er uf dr Bihni gstande. Noch eme Engaschmänt am Theater in dr Josefstadt z Wien vu 1963 bis 1970 het en e braiter Publikum ab dr 1970er Johr dur d Moderation vum ARD-Färnsehquiz Schnickschnack gchännt.

Dr Wildbolz het e Hufe Färnsehseriehauptrolle wie in Schlosshotel Orth, Ringstraßenpalais, Hotel Paradies un Der Bergdoktor ghaa. Derzue het er Gaschtrolle in Krimiserie wie Der Kommissar, Der Alte, Derrick un anderi ghaa. Anne 1996 het er as Ermittler in dr Tatort-Folg Mein ist die Rache unter dr Reschy vum Houchang Allahyari, mit em Fritz Karl un dr Andrea Händler gspiilt.

E großi Lyydeschaft vu dr Brieder Wildbolz sin Oldtimerränne gsii, wu si vylmol mitgmacht hän.

Dr Klaus Wildbolz isch ab 1986 in dritter Eh ghyrote gsii. Sy Frau Barbara, en ehmoligi Reschyyassischtänti, isch 2008 im Alter vu 63 Johr an Chräbs gstorbe, Chinder hän si kaini ghaa. Sy erschti Frau isch d Theaterschauspiileri Christiane Pauli gsii, sy zwoot Frau Gisela isch e Bankaagstellti gsii.

Am 5. Jänner 2017 isch dr Wildbolz noch ere churze Chranket z Wien gstorbe.

FilmografyBearbeite

  • 1965: Alle machen Musik (Färnsehserie)
  • 1968: Das Kriminalmuseum – Das Goldstück
  • 1971: Der Kommissar – Als die Blumen Trauer trugen
  • 1971: Die tollen Tanten schlagen zu
  • 1973: Wienerinnen
  • 1974: Schnickschnack (Quiz-Serie, Moderator)
  • 1975: Vollmacht zum Mord
  • 1976: Johann und Anna
  • 1977: Die Kette (zwee Dail)
  • 1977: Tatort – Tatort: Der vergessene Mord
  • 1979: Derrick – Die Versuchung
  • 1979: Tanz ins Glück
  • 1980: Polizeiinspektion 1 – Die Abwerbung
  • 1980: Derrick – Unstillbarer Hunger
  • 1980: Menschenfrauen
  • 1980: Ringstraßenpalais (Färnsehserie)
  • 1982: Sonderdezernat K1 – Tödlicher Ladenschluss
  • 1983: SOKO 5113 – Schneetreiben
  • 1983: Tiefe Wasser (zwee Dail)
  • 1983: Das Traumschiff – Puerto Rico
  • 1986: SOKO 5113 – Finderlohn
  • 1987: Der Alte – Der Stichtag
  • 1988: Die Männer vom K3 – Spiel über zwei Banden
  • 1988: SOKO 5113 – Eine unvergeßliche Nacht
  • 1988: Die Schwarzwaldklinik
  • 1990: Hotel Paradies (Färnsehserie)
  • 1991: Tödlicher Stoff
  • 1991: Zweite Geige
  • 1992: Chéri, mein Mann kommt!
  • 1992: Mission der Liebe (sechs Dail)
  • 1993: Clara (Meedailer)
  • 1993: Der Bergdoktor (Färnsehserie)
  • 1993: Die Botschafterin (Färnsehserie)
  • 1994: Drei zum Verlieben (Färnsehserie)
  • 1995: Ein Bayer auf Rügen (Färnsehserie) - Blinde Rache
  • 1995: Rosamunde Pilcher – Wolken am Horizont
  • 1996–2000: Schlosshotel Orth (Färnsehserie)
  • 1996: Ein flotter Dreier (Färnsehserie)
  • 1996: Tatort – Mein ist die Rache
  • 1997: Ein unvergessliches Wochenende... am Tegernsee
  • 2001: Das Schneeparadies
  • 2004: Rosamunde Pilcher – Liebe im Spiel
  • 2004: Das Traumschiff – Sri Lanka
  • 2007: Rosamunde Pilcher – Sommer der Liebe
  • 2007–2010: Unsere Farm in Irland (Färnsehserie, acht Dail)
  • 2008: Das Traumhotel – Karibik
  • 2009: Rosamunde Pilcher – Herzenssehnsucht
  • 2010: Sonntagsvierer (Färnsehfilm)
  • 2011: Emilie Richards – Der Zauber von Neuseeland
  • 2014: Schweizer Helden

LiteraturBearbeite

WeblinkBearbeite

  Commons: Klaus Wildbolz – Sammlig vo Multimediadateie
  Dä Artikel basiert uff ere fräie Übersetzig vu dere Version vum Artikel „Klaus_Wildbolz“ vu de dütsche Wikipedia.

E Liste vu de Autore un Versione isch do z finde.