Hauptmenü ufmache

Lischt vu dr Dreger vum Bryys vu dr schwedische Ryychsbank fir Wirtschaftswisseschafte im Gedänke an dr Alfred Nobel

Die Lischte zellt in ere kronologisch Zyylete alli Dreger vum Bryys vu dr schwedische Ryychsbank fir Wirtschaftswisseschafte im Gedänke an dr Alfred Nobel uf mit dr Begrindig vu dr Schwedische Ryychsbank.



1969 bis 19801981 bis 19901991 bis 20002001 bis 20102011 bis 2020


1969–1980Bearbeite

Johr Person oder Yyrichtig Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1969 Ragnar A. K. Frisch
(1895–1973)
Norwegen  Norwege „Fir d Entwicklig un Aawändig vu dynamische Modäll zue dr Analys von Wirtschaftsprozäss“  
Jan Tinbergen
(1903–1994)
Niederlande  Niiderlande  
1970 Paul A. Samuelson
(1915–2009)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir d wisseschaftli Arbet, wun er di statisch un dynamisch wirtschaftli Theori dermit entwicklet un aktiv zue dr Lupfig vum Nivoo vu dr Analys byydrait het in dr Witschaftswisseschafte“  
1971 Simon Smith Kuznets
(1901–1985)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Russland) „Fir syyni erfahrungsmäßig gfundene Erklärige vu wirtschaftligem Wachstum, wu zue neje un verdiefte Yysichte in di wirtschaftlige un soziale Strukture un Entwickligsprozäss gfiert hän“
1972 John Richard Hicks
(1904–1989)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich „Fir ihri bahnbrächende Arbete zue dr allgmeine Theori vum ökonomische Glyychgwicht un zue dr Wohlfahrtstheori“
Kenneth Arrow
(* 1921)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
1973 Wassily Leontief
(1905–1999)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Minche, Dytschland)[2] „Fir d Uusarbeitig vu dr Input-Output-Method un fir ihri Aawändig bi wichtige wirtschaftlige Probläm“
1974 Gunnar Myrdal
(1898–1987)
Schweden  Schwede „Fir ihri bahnbrächende Arbete uf em Biet vu dr Gäld- un Konjunkturtheori un ihri diefgrindige Analyse vu dr wächselsytige Abhängigkeit vu wirtschaftlige, soziale un inschtitutionälle Verhältnis“  
Friedrich Hayek
(1899–1992)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich (uf d Wält chuu z Wien, Eschtryych)  
1975 Leonid W. Kantorowitsch
(1912–1986)
Sowjetunion  Sowjetunion „Fir ihr Byydrag zue dr Theori vu dr optimale Ressource-Verwändig“  
Tjalling Koopmans
(1910–1985)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z 's-Graveland, Niderlande)
1976 Milton Friedman
(1912–2006)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir syy Byydrag zue dr Verbruuchsanalyse, zue dr Gäldgschicht un –theori sun syy Chlarlegig vu dr Komplexität vu dr Stabilisierigsbolitik“  
1977 Bertil Ohlin
(1899–1979)
Schweden  Schwede „Fir ihri bahnbrächende Arbete uf em Biet vu dr Theorie vum internationale Handel un dr internationale Kapitalbewegig“  
James Edward Meade
(1907–1995)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich  
1978 Herbert Simon
(1916–2001)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir syyni bahnbrächend Erforschig vu dr Entscheidigsbrozäss in Wirtschaftsorganisatione“
1979 Theodore W. Schultz
(1902–1998)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir ihri bahnbrächende Arbete in dr Erforschig vu dr wirtschaftlige Entwicklig, unter bsunderer Berucksichtigung vu dr Probläm vu dr Entwickligsländer“
William Arthur Lewis
(1915–1991)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich (uf d Wält chuu z St. Lucia)
1980 Lawrence Klein
(* 1920)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir d Konschtruktion vu ökonomische Konjunkturmodäll un d Verwändig vun ene bi Analyse vu dr Wirtschaftsbolitik“

1981–1990Bearbeite

Johr Person oder Yyrichtig Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1981 James Tobin
(1918–2002)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir syy Analys vu dr Finanzmärt un dr Uuswirkige vun ene uf Uusgabebschliss un dodermit uf Bschäftigung, Produktion un Bryyssentwicklig“
1982 George Stigler
(1911–1991)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir syyni bahnbrächende Studie vu dr Funktionswyys un vu dr Strukture vu Märt un dr Ursache un Wirkige vu Reglige vu dr effetlig Hand“
1983 Gérard Debreu
(1921–2004)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Calais, Frankryych) „Fir d Yyfierig vu neje analytische Methode in di volkswirtschaftli Theori un fir e rigorosi Nejformulierig vu dr Theori vum allgmeine Glyychgwicht vu dr Märt“  
1984 Richard Stone
(1913–1991)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich „Fir syyni bahnbrächende Leischtige bi dr Entwicklig vu volkswirtschaftlige Gsamträchnigssyschtem, wun ere d Grundlage vu dr empirische Wirtschaftsanalys derdur radikal verbesseret het“
1985 Franco Modigliani
(1918–2003)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Rom, Italie) „Fir syyni bahnbrächend Analys iber s Sparverhalte vu dr Finanzmärt“  
1986 James M. Buchanan
(* 1919)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir d Entwicklig vu dr kontrakttheoretische un konschtitutionälle Grundlage vu dr ökonomische un bolitische Bschlussfassig“  
1987 Robert M. Solow
(* 1924)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir syyni Arbete iber wirtschaftligi Wachstumstheorie“  
1988 Maurice Allais
(* 1911)
Frankreich  Frankriich „Fir syyni bahnbrächende Byydreg zue dr Theori vu dr Märt un dr effiziänte Nutzig vu Ressource“  
1989 Trygve Magnus Haavelmo
(1911–1999)
Norwegen  Norwege „Fir syyni Formulierig vu dr wahrschyynligkeitstheoretische Grundlage vu dr Ökonometri“
1990 Harry Max Markowitz
(* 1927)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir syyni Entwicklig vu dr Theori vu dr Portfolio-Uuswahl“
Merton Miller
(1923–2000)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir syyni grundlegende wisseschaftlige Byydreg zue dr Theori vu dr Unternehmensfinanze“
William Sharpe
(* 1934)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir syyni grundlegende Byydreg zue dr wisseschaftlige Theori vu dr Bryysbildig fir Finanzfroge“  

1991–2000Bearbeite

Johr Person oder Yyrichtig Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1991 Ronald Coase
(* 1910)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich „Fir syyni Entdeckig un Chlärig vu dr Bedytig vu dr sognännte Transaktionscheschte un dr Verfiegigsrächt fir di inschtitutionäll Struktur un s Funktioniere vu dr Wirtschaft“
1992 Gary Becker
(* 1930)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir syyni Uusdehnig vu dr mikroökonomische Theori uf e wyte Beryych vum mänschlige Verhalte un vu dr mänschlige Zämmearbet“  
1993 Robert Fogel
(* 1926)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir ihri Ernejerig vu dr wirtschaftsgschichtlige Forschig dur Aawändig vu dr ökonomische Theori un vu quantitative Methode, go wirtschaftlige un inschtitutionälle Wandel erchläre“  
Douglass North
(* 1920)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate
1994 John Harsanyi
(1920–2000)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Budapest, Ungarn) „Fir ihri grundlegend Analys vum Glyychgwicht in ere nit-kooperative Spiiltheori“
John Forbes Nash Jr.
(1928–2015)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
Reinhard Selten
(* 1930)
Deutschland  Dytschland  
1995 Robert E. Lucas
(* 1937)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir syyni Formulierig vu dr Theori vu rationale Erwartige iber s Verhalte vu dr verschidene Deilnämmer am wirtschaftlige Gschähne“
1996 James Mirrlees
(* 1936)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich „Fir ihri grundlegende Byydreg zue dr ökonomische Theori vu Aareiz bi unterschidlige Grad vu Information vu dr Märtdeilnämmer“
William Vickrey
(1914–1996)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Victoria, British Columbia, Kanada)
1997 Robert Carhart Merton
(* 1944)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir ihr Uusarbeitig vun ere mathematische Formle zue dr Bstimmig vu Optionswärt an dr Börse“ (Black-Scholes-Modell)  
Myron S. Scholes
(* 1941)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Timmins, Ontario, Kanada)  
1998 Amartya Sen
(* 1933)
Indien  Indie „Fir syyni grundlegende theoretische Byydreg zue dr Wohlfahrtsökonomi, u. a. in Entwickligsländer“  
1999 Robert Mundell
(* 1932)
Kanada  Kanada „Fir syyni Analys vu dr Gäld- un Fiskalbolitik in verschidene Wächselkurssyschtem un fir syyni Analys vu pptimale Währigsbiet“  
2000 James Heckman
(* 1944)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir d Entwicklig vu Theorie un Methode fir d Analys vu selektive Stichbrobe“  
Daniel McFadden
(* 1937)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir d Entwicklig vu Theorie un Methode fir d Analys vu diskrete Wahlentscheidige“  

2001–2010Bearbeite

Johr Person oder Yyrichtig Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
2001 George A. Akerlof
(* 1940)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir ihr Analys vu Märt mit ere asymmetrische Information“  
Michael Spence
(* 1943)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
Joseph E. Stiglitz
(* 1943)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
2002 Daniel Kahneman
(* 1934)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate/  Israel (uf d Wält chuu z Tel Aviv, Israel) „Fir s Yyfiere vu Yysichte vu dr psychologische Forschig in d Wirtschaftswisseschaft, bsundersch bi Beurdeilige un Entscheidige bi Uusicherheit“  
Vernon L. Smith
(* 1927)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir dr Yysatz vu Laborexperimänt as Wärchzyyg in dr empirische ökonomische Analys, bsundersch in Studie vu unterschidlige Märtmechanisme“  
2003 Robert F. Engle
(* 1942)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir Methode zue dr Analys vu ökonomische Zytzyylete mit ere zytli variable Volatilitet (ARCH-Modäll)“  
Clive W. J. Granger
(1934−2009)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich „Fir Methode zue dr Analys vu ökonomische Zytzylete mit gmeinsam veränderlige Trend (Kointegration)“  
2004 Finn E. Kydland
(* 1943)
Norwegen  Norwege „Fir ihri Byydreg zue dr dynamische Makroökonomik: D Zytkonsischtänz vu Wirtschaftsbolitik un d Chraft, wu Konjunkturzykle drybt“  
Edward C. Prescott
(* 1940)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
2005 Robert Aumann
(* 1930)
  Israel/Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Frankfurt am Main, Dytschland) „Fir ihri grundlegende Byydreg zue dr Spiiltheori un zum bessere Verständnis vu Konflikt un Kooperation“  
Thomas Schelling
(* 1921)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
2006 Edmund S. Phelps
(* 1933)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir syyni Analys vu intertemporale Ziilkonflikt in dr makroökonomische Bolitik“  
2007 Leonid Hurwicz
(1917–2008)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Moskau, Russland) „Fir d Entwicklig vu dr Grundlage vum Mechanism Design“  
Eric S. Maskin
(* 1950)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
Roger B. Myerson
(* 1951)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
2008 Paul Krugman
(* 1953)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir d Analyse vu dr Handelsmuschter un Ryym vu dr wirtschaftlige Aktivitet“  
2009 Elinor Ostrom
(* 1933)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir ihri Analys vu ökonomischen Handle im Beryych Gmeinschaftsgieter“  
Oliver E. Williamson
(* 1932)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir syyni Analyse vu ökonomischem Handle im firmenintärne Beryych“  
2010 Peter A. Diamond
(* 1940)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Für ihre Analyse von Märkten mit Friktion  
Dale Mortensen
(* 1939)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
Christopher Pissarides
(* 1948)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich/Schweiz  Zypere  

2011–2020Bearbeite

Johr Person oder Yyrichtig Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
2011 Thomas Sargent (* 1943) Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir ihri empirisch Untersuechig vu Ursach un Wirkig in dr Makroökonomi“  
Christopher Sims (* 1942) Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
2012 Alvin E. Roth (* 1951) Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate
Lloyd S. Shapley (* 1923) Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
2013 Eugene F. Fama (* 1939) Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir di empirisch Analyse vu Kapitalmärtpriis“  
Lars Peter Hansen (* 1952) Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
Robert J. Shiller (* 1946) Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
2014 Jean Tirole
(* 1953)
Frankreich  Frankriich „Fir sy Analys vu dr Macht un dr Regulierig vu dr Märt“
2015 Angus Deaton
(* 1945)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich / Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir syni Analys vu Konsum, Armuet un Sozialstaat“  
2016 Oliver Hart
(* 1948)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir ihri Bytreg zue dr Vertragstheori“
Bengt Holmström
(* 1949)
Finnland  Finnland  
2017 Richard Thaler
(* 1945)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir syne Bytreg zur Verhaltesekonomik“  
2018 William D. Nordhaus
(* 1941)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir s Integriere vum Klimawandel in langfristigi makroökomonischi Analyse“
Paul Romer
(* 1955)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir s Integriere vu technische Innovatione in langfristigi makroökomonischi Analyse“  
2019 Abhijit Banerjee
(* 1961)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „Fir ihre experimentälle Aasatz zur Bekämpfig vu dr wältwyte Armuet“  
Esther Duflo
(*1972)
Frankreich  Frankriich/Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
Michael Kremer
(* 1964)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate



1969 bis 19801981 bis 19901991 bis 20002001 bis 20102011 bis 2020


Verdeiluig no LänderBearbeite

Sin bin ere Person zwei Länder aagee, no zellt des bi beide Länder as halbe Punkt.

Nation Aazahl vu dr Verleihige
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate 57,5
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich 9
Norwegen  Norwege 3
Frankreich  Frankriich 2
Schweden  Schwede 2
Deutschland  Dytschland 1
Finnland  Finnland 1
Indien  Indie 1
  Israel 1
Kanada  Kanada 1
Niederlande  Niiderlande 1
Sowjetunion  Sowjetunion 1
Schweiz  Zypere 0,5

WeblinkBearbeite

FueßnoteBearbeite

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Land no dr Aagabe uf nobelprize.org. S Land cha vu dr Nationalitet vum Uuszeichnete abwyyche.
  2. D Geburtsdate vum Leontief sin lang uuchlar gsi. Är sälber het in dr vu dr Nobelstiftig zitierte Autobiografi aagnuu, är sej anne 1906 uf d Wält chuu, speter het mer aber uusegfunde, ass er scho anne 1905 uf d Wält chuu isch. Syyni Aagherige hän syyni Geburtsurkund Archivlink (Memento vom 14. Jänner 2007 im Internet Archive) iberchuu, wu as Geburtsort Minche uuswyyst un as Geburtsdatum dr 5. Augschte 1905. D Nobelstiftig brucht aber allno d Date, wu zum Zytpunkt vu dr Bryysvergab bekannt gsi sin.