Hauptmenü ufmache

Lischt vu dr Nobelbryysdreger fir Fysiologii oder Medizin

Die Lischte zellt in ere kronologisch Zyylete alli Dreger vum Nobelbryys fir Fysiologii oder Medizin uf mit dr Begrindig vum Nobelkomitee.


1901 bis 19101911 bis 19201921 bis 19301931 bis 19401941 bis 19501951 bis 1960
1961 bis 19701971 bis 19801981 bis 19901991 bis 20002001 bis 20102011 bis 2020


1901–1910Bearbeite

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1901 Emil von Behring
(1854–1917)
  Dütsches Riich „fir syyni Arbete iber Serumtherapii un bsundersch fir d Aawändig dervu gege Difterii, wun er dr Wisseschaft neji Wäg dermit erschlosse het un em Dokter e erfolgryychi Waffe gege Chraket un Dodd gee het“  
1902 Ronald Ross
(1857–1932)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich (uf d Wält chuu z Almora,Indien  Indie) „fir syyni Arbete iber Malaria, wun er derdur noogwise het, wie d Chranket in dr Organismus chunnt, un dodermit dr Grundstei gleit het fir e erfolgryychi Erforschig vu däre Chranket un ihri Bhandligsmethode“  
1903 Niels Ryberg Finsen
(1860–1904)
  Dänemark (uf d Wält chuu z Tórshavn) „in Anerchännig vu syym Byydrag zue dr Bhandlig vu Chrankete, bsundersch vu Lupus vulgaris, mit konzentrierte Liechtstrahle, wun ere dr medizinische Wisseschaft e neje Wäg erschlosse het“  
1904 Iwan Petrowitsch Pawlow
(1849–1936)
  Russland „in Anerchännig vu syyre Arbe iber d Fysiologii vu dr Verdauig, wu s Wisse iber wichtigi Aschpäkt vu däm Beryych verbesseret un erweiteret het“  
1905 Robert Koch
(1843–1910)
  Dütsches Riich „fir syyni Untersuechige un Entdeckige uf em Biet vu dr Tuberkulose“  
1906 Camillo Golgi
(1843 oder 1844–1926)
Italien 1861  Italie „in Anerchännig vu ihre Arbeite iber d Struktur vum Närvesyschtem“  
Santiago Ramón y Cajal
(1852–1934)
  Spanie  
1907 Alphonse Laveran
(1845–1922)
Frankreich  Frankriich „in Anerchännig vu syyne Arbeite iber d Bedytig vu dr Protozoe as Chranketserreger“  
1908 Ilja Iljitsch Metschnikow
(1845–1916)
  Russland „as Anerchännig vu ihre Arbeite iber d Immunitet“  
Paul Ehrlich
(1854–1915)
  Dütsches Riich
1909 Emil Theodor Kocher
(1841–1917)
Schweiz  Schwiz „fir syyni Arbete iber Fysiologii, Pathologii un Chirurgii vu dr Schilddrise“  
1910 Albrecht Kossel
(1853–1927)
  Dütsches Riich „in Anerchännig vum Byydrag, wun syyni Arbeite iber Eiwyßstoff und dr Nuklein fir unseri Chänntnis vu dr Chemii vu dr Zälle gleischtet hän“  

1911–1920Bearbeite

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1911 Allvar Gullstrand
(1862–1930)
Schweden  Schwede „fir syyni Arbete iber d Dioptrik vum Aug“  
1912 Alexis Carrel
(1873–1944)
Frankreich  Frankriich „as Anerchännig vu syyne Arbete iber d Gfäßnoht un iber Gfäß- un Organtransplantatione“  
1913 Charles Robert Richet
(1850–1935)
Frankreich  Frankriich „fir syyni Arbete iber Anaphylaxii“  
1914 Robert Bárány
(1876–1936)
  Öschtriich-Ungarn „fir syyni Arbete iber Fysiologii un Pathologii vum Vestibularapparat“  
1915 nit vergee
1916 nit vergee
1917 nit vergee
1918 nit vergee
1919 Jules Bordet
(1870–1961)
(vergee 1920)
  Belgie „fir syyni Entdeckige uf em Biet vu dr Immunitet“  
1920 Schack August Steenberg Krogh
(1874–1949)
  Dänemark „fir d Entdeckig vum kapillarmotorische Regulationsmechanismus“  

1921–1930Bearbeite

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1921 nit vergee
1922 Archibald Vivian Hill
(1886–1977)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich „fir syyni Entdeckige uf em Biet vu dr Wermierzyygig vu dr Muskle“  
Otto Fritz Meyerhof
(1884–1951)
  Dütsches Riich „fir syyni Entdeckig vum Verhältnis zwische Suurstoffverbruuch un Milchsyyriproduktion im Muskel“
1923 Frederick Banting
(1891–1941)
  Kanada „fir d Entdeckig vum Insulin“  
John James Richard Macleod
(1876–1935)
  Kanada (uf d Wält chuu z Cluny,   Schottland)  
1924 Willem Einthoven
(1860–1927)
Niederlande  Niiderlande (uf d Wält chuu z Semarang, Java, dodmol Niderländisch-Indie) „fir syyni Entdeckig vum Mechanismus vum Elektrokardiogramm“  
1925 nit vergee
1926 Johannes Fibiger
(1867–1928)
(vergee 1927)
  Dänemark „fir syyni Entdeckig vum Spiropterakarzinom“  
1927 Julius Wagner-Jauregg
(1857–1940)
Osterreich  Öschterriich „fir d Entdeckig vu dr therapeutische Bedytig vu dr Malaria-Impfig bi dr Bhandlig vu dr Progressive Paralyse“  
1928 Charles Nicolle
(1866–1936)
Frankreich  Frankriich „fir syyni Arbete iber Fläcktyphus“  
1929 Christiaan Eijkman
(1858–1930)
Niederlande  Niiderlande „fir syyni Entdeckig vum antineuritische Vitamin“  
Frederick Gowland Hopkins
(1861–1947)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich „fir d Entdeckig vu dr wachstumferdernde Vitamin“
1930 Karl Landsteiner
(1868–1943)
Osterreich  Öschterriich „fir d Entdeckig vu dr Bluetgruppe vum Mänsch“  

1931–1940Bearbeite

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1931 Otto Heinrich Warburg
(1883–1970)
  Dütsches Riich „fir d Entdeckig vu dr Natur un dr Funktion vum Otmigsfermänt“  
1932 Charles Scott Sherrington
(1857–1952)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich „fir ihri Entdeckige uf em Biet vu dr Funktione vu dr Neurone  
Edgar Douglas Adrian
(1889–1977)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich
1933 Thomas Hunt Morgan
(1866–1945)
  USA „fir syyni Entdeckige iber d Bedytig vu dr Chromosome as Dreger vu dr Vererbig“  
1934 George Hoyt Whipple
(1878–1976)
  USA „fir ihri Läberetherapii gege Anämii“
George Richards Minot
(1885–1950)
  USA
William Parry Murphy
(1892–1987)
  USA
1935 Hans Spemann
(1869–1941)
  Dütschs Riich „fir d Entdeckig vum Organisator-Effäkt im embryonale Entwickligsstadium“
1936 Henry Hallett Dale
(1875–1968)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich „fir ihri Entdeckige bi dr chemische Iberdragiug vu dr Närveimpuls“ (Dalesches Prinzip)
Otto Loewi
(1873–1961)
Osterreich  Öschterriich (uf d Wält chuu z Frankfurt am Main,   Dütsches Riich)
1937 Albert von Szent-Györgyi Nagyrápolt
(1893–1986)
  Ungarn „fir syyni Entdeckige uf em Biet vu dr biologische Verbrännigsprozäss, bsundersch in Beziehig uf s Vitamin C un d Katalyse vu dr Fumarsyyri“  
1938 Corneille Heymans
(1892–1968)
(vergee 1939)
  Belgie „fir d Entdeckig vu dr Roll vum Sinus- un Aortemechanismus bi dr Otemregulierig“
1939 Gerhard Domagk
(1895–1964)
  Dütschs Riich „fir d Entdeckig vu dr antibakteriälle Wirkig vum Prontosil“
1940 nit vergee

1941–1950Bearbeite

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1941 nit vergee
1942 nit vergee
1943 Henrik Dam
(1895–1976)
(vergee 1944)
  Dänemark „fir d Entdeckig vum Vitamin K“
Edward Adelbert Doisy
(1893–1986)
(vergee 1944)
  USA „fir syyni Entdeckig vu dr chemische Natur vum Vitamin K“
1944 Joseph Erlanger
(1874–1965)
  USA „fir ihri Entdeckige iber di hochdifferänzierte Funktione vu dr einzelne Närvefasere“
Herbert Spencer Gasser
(1888–1963)
  USA
1945 Alexander Fleming
(1881–1955)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich (uf d Wält chuu z Lochfield,   Schottland) „fir d Entdeckig vum Penizillin un syyre Heilwirkig bi verschidene Infektionschrankete“  
Ernst Boris Chain
(1906–1979)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich (uf d Wält chuu z Berlin,   Dütsches Riich)
Howard W. Florey
(1898–1968)
Australien  Australie
1946 Hermann Joseph Muller
(1890–1967)
  USA „fir d Entdeckig, ass Mutatione mit Hilf vu Röntgestrahle firigruefe chenne wäre“
1947 Carl Ferdinand Cori
(1896–1984)
  USA (uf d Wält chuu z Prag, damals   Öschtriich-Ungarn) „fir ihri Entdeckig des Verlaufs des katalytischen Glykogen-Stoffwechsels“  
Gerty Cori
(1896–1957)
  USA (uf d Wält chuu z Prag, dodmol   Öschtriich-Ungarn)  
Bernardo Alberto Houssay
(1887–1971)
Argentinien  Argentinie „fir syyni Entdeckig vu dr Bedytig vu dr Hormon vum Hypophysevorderlappe fir dr Zuckerstoffwächsel“  
1948 Paul Hermann Müller
(1899–1965)
Schweiz  Schwiz „fir d Entdeckig vu dr starke Wirkig vu DDT as Kontaktgift gege mehreri Arthropode“
1949 Walter Rudolf Hess
(1881–1973)
Schweiz  Schwiz „fir d Entdeckig vu dr funktionale Organisation vum Zwischehirni fir d Koordination vu dr Detigkeit vu innere Organ“  
Egas Moniz
(1874–1955)
Portugal  Portugal „fir d Entdeckig vum therapeutische Wärt vu dr präfrontale Leukotomii bi gwisse Psychose“  
1950 Edward Calvin Kendall
(1886–1972)
  USA „fir ihri Entdeckige bi dr Hormon vu dr Näbeniererinde, vu ihre Struktur un ihre biologische Wirkige“
Tadeus Reichstein
(1897–1996)
Schweiz  Schwiz (uf d Wält chuu z Włocławek, Polen  Pole)  
Philip Showalter Hench
(1896–1965)
  USA

1951–1960Bearbeite

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1951 Max Theiler
(1899–1972)
  Südafrika „fir d Erforschig vum Gelfieber un syyre Bechämpfig“
1952 Selman Abraham Waksman
(1888–1973)
  USA (uf d Wält chuu z Nowa Pryluka, Ukraine, Russland  Russland) „fir d Entdeckig vum Streptomycin, em erschte Antibiotikum gege d Tuberkulose“  
1953 Hans Adolf Krebs
(1900–1981)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich (uf d Wält chuu z Hildesheim,   Dütsches Riich) „fir syyni Entdeckig vum Zitronesyyrizyklus“
Fritz Albert Lipmann
(1899–1986)
  USA (uf d Wält chuu z Königsberg, dodmol   Dütsches Riich) „fir syyni Entdeckig vum Coenzym A un däm syyni Bedytig fir dr Zwischestoffwächsel“  
1954 John Franklin Enders
(1897–1985)
  USA „fir ihri Entdeckig vu dr Fähigkeit vum Poliovirus, in Kulture vu verschidene Gwäbstype z wachse“  
Thomas Huckle Weller
(1915–2008)
  USA
Frederick Chapman Robbins
(1916–2003)
  USA
1955 Hugo Theorell
(1903–1982)
Schweden  Schwede „fir syyni Entdeckige iber Natur un Wirkigswyys vu dr Oxydationsenzym“
1956 André Frédéric Cournand
(1895–1988)
  USA (uf d Wält chuu z Paris, Frankreich  Frankriich) „fir ihri Entdeckige zue dr Härzkatheterisierig un zue dr pathologische Veränderige Chreislaufsyschtem“
Werner Forßmann
(1904–1979)
Deutschland  Dytschland  
Dickinson Woodruff Richards
(1895–1973)
  USA
1957 Daniel Bovet
(1907–1992)
Italien  Italie (uf d Wält chuu z Neuchâtel, Schweiz  Schwiz) „fir syyni Entdeckige iber synthetischi Verbindige, wu gwissi Subschtanze im Lyyb leen wirksam wäre un bsundersch däre ihri Wirkig uf s Gfäßsyschtem un Skelettmuskulatur“
1958 George Wells Beadle
(1903–1989)
  USA „fir ihri Entdeckig, ass d Gen wirksam wäre, indäm si bstimmti chemischi Vorgäng reguliere“
Edward Lawrie Tatum
(1909–1975)
  USA
Joshua Lederberg
(1925–2008)
  USA „fir syyni Entdeckige iber genetischi Nejkombinatione un Organisation vum genetische Matrial bi Bakterie“  
1959 Severo Ochoa
(1905–1993)
  USA (uf d Wält chuu z Luarca, Spanien  Spanie) „fir ihri Entdeckig vum Mechanismus in dr biologische Synthese vu dr Ribonukleinsyyri un dr Desoxyribonukleinsyyri“  
Arthur Kornberg
(1918–2007)
  USA  
1960 Frank Macfarlane Burnet
(1899–1985)
Australien  Australie „fir ihri Entdeckig vu dr erworbene immunologische Toleranz“  
Peter Brian Medawar
(1915–1987)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich  

1961–1970Bearbeite

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1961 Georg von Békésy
(1899–1972)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Budapest,   Öschtriich-Ungarn) „fir syyni Entdeckige im physikalische Mechanismus vu dr Erregige im Schnäck vum Ohr“
1962 Francis Crick
(1916–2004)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich „fir ihri Entdeckige iber d Molekularstruktur vu dr Nukleinsyyrine und ihri Bedytig fir d Informationsiberdragig in läbiger Subschtanz“  
James Watson
(* 1928)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
Maurice Wilkins
(1916–2004)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich /   Nöiseeland (uf d Wält chuu z Pongaroa,   Nöiseeland)  
1963 John Carew Eccles
(1903–1997)
Australien  Australie „fir ihri Entdeckige iber d Ione-Mechanismus, wu sich abspilt bi dr Erregig un dr Hämmig in dr periphere un zentrale Beryych vu dr Närvezällemembran“  
Alan Lloyd Hodgkin
(1914–1998)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich
Andrew Fielding Huxley
(* 1917)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich  
1964 Konrad Bloch
(1912–2000)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Neisse,   Dütsches Riich) „fir ihri Entdeckige iber dr Mechanismus un d Regulation vum Stoffwächsel vu Choleschterin un Fättsyrine“  
Feodor Lynen
(1911–1979)
Deutschland  Dytschland
1965 François Jacob
(* 1920)
Frankreich  Frankriich „fir ihri Entdeckige uf em Biet vu dr genetische Kontrolle vu dr Synthese vu Enzym un Vire“
André Lwoff
(1902–1994)
Frankreich  Frankriich
Jacques Monod
(1910–1976)
Frankreich  Frankriich
1966 Francis Peyton Rous
(1879–1970)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir syyni Entdeckige uf em Biet vu dr Vire, wu Tumor erzyyge“
Charles Brenton Huggins
(1901–1997)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir syyni Entdeckige zue dr Hormonbhandlig vu Proschtatachräbs“
1967 Ragnar Granit
(1900–1991)
Schweden  Schwede (uf d Wält chuu z Helsinki, Finnland  Finnland) „fir ihri Entdeckig uf em Biet vu dr primäre fysiologische un chemische Sähvorgäng im Aug“
Haldan Keffer Hartline
(1903–1983)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate
George Wald
(1906–1997)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate
1968 Robert W. Holley
(1922–1993)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir ihri Interpretation vum genetische Code un däm syyni Funktion bi Protein-Synthese“  
Har Gobind Khorana
(* 1922)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Raipur, Indien  Indie)
Marshall Warren Nirenberg
(1927–2010)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
1969 Max Delbrück
(1906–1981)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Berlin,   Dütsches Riich) „fir ihri Entdeckige vum Vermehrigsmechanismus un dr genetische Struktur vu Vire“  
Alfred Day Hershey
(1908–1997)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate
Salvador Edward Luria
(1912–1991)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Turin, Italien  Italie)  
1970 Bernard Katz
(1911–2003)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich „fir ihri Entdeckige vu dr Signalsubschtanze in dr Kontaktorgan vu dr Närvezälle un dr Mechanisme fir ihri Lagerig, Frejsetzig un Inaktivierig“
Ulf von Euler
(1905–1983)
Schweden  Schwede
Julius Axelrod
(1912–2004)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  

1971–1980Bearbeite

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1971 Earl Wilbur Sutherland
(1915–1974)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir syyni Entdeckige iber d Wirkigsmechanisme vu Hormon“
1972 Gerald M. Edelman
(* 1929)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckige zue dr chemische Struktur vu dr Antikörper“
Rodney R. Porter
(1917–1985)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich
1973 Karl von Frisch
(1886–1982)
Deutschland  Dytschland (uf d Wält chuu z Wien,   Öschtriich-Ungarn) „fir ihri Entdeckige zue dr Organisation un Uuslesig vu individuälle un soziale Verhaltensmuschter“
Konrad Lorenz
(1903–1989)
Osterreich  Öschterriich  
Nikolaas Tinbergen
(1907–1988)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich (uf d Wält chuu z Den Haag, Niederlande  Niiderlande)  
1974 Albert Claude
(1899–1983)
  Belgie „fir ihri Entdeckige zue dr strukturälle un funktionälle Organisation vu dr Zälle“
Christian de Duve
(* 1917)
  Belgie
George Emil Palade
(1912–2008)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Iaşi,   Rumänie)
1975 David Baltimore
(* 1938)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckige uf em Biet vu dr Wächselwirkige zwische Tumorvire un em genetische Matrial vu dr Zälle“  
Renato Dulbecco
(* 1914)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Catanzaro, Italien  Italie)
Howard M. Temin
(1934–1994)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate
1976 Baruch Samuel Blumberg
(* 1925)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckige vu neje Mechanisme bi dr Entstehig un Verbreitig vu Infektionschrankete“
Daniel Carleton Gajdusek
(1923-2008)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate
1977 Roger Charles Louis Guillemin
(* 1924)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Dijon, Frankreich  Frankriich) „fir ihri Entdeckige iber d Produktion vu Peptidhormon im Hirni“
Andrew Victor Schally
(* 1926)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Wilno, Polen  Pole)  
Rosalyn Sussman Yalow
(* 1921)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir d Entwicklig vu radioimmunologische Methode vu dr Bstimmig vu Peptidhormon“
1978 Werner Arber
(* 1929)
Schweiz  Schwiz „fir ihri Entdeckig vu dr Restriktionsenzym un dr Aawändig vu däne Enzym in dr Molekulargenetik“  
Daniel Nathans
(1928–1999)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate
Hamilton Othanel Smith
(* 1931)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
1979 Allan McLeod Cormack
(1924–1998)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Johannesburg, Südafrika  Südafrika) „fir ihri Entwicklig vu dr Computertomographii“
Godfrey Hounsfield
(1919–2004)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich
1980 Baruj Benacerraf
(* 1920)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Caracas, Venezuela  Venezuela) „fir ihri Entdeckige vu genetisch bstimmte zellulärer Oberflechestrukture, wu immunologischi Reaktione dervu gstyyrt wäre“
Jean Dausset
(1916–2009)
Frankreich  Frankriich
George Davis Snell
(1903–1996)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate

1981–1990Bearbeite

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1981 Roger Sperry
(1913–1994)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir syyni Entdeckige iber di funktionäll Spezialisierig vu dr Hirnihemisphäre“
David H. Hubel
(* 1926)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Windsor, Ontario, Kanada  Kanada) „fir ihri Entdeckige iber Informationsbearbeitig im Säh-Wohrnämigssyschtem“
Torsten N. Wiesel
(* 1924)
Schweden  Schwede
1982 Sune Bergström
(1916–2004)
Schweden  Schwede „fir ihri bahnbrächende Arbete iber Prostaglandin un noo verwandte biologisch aktive Subschtanze“  
Bengt Ingemar Samuelsson
(* 1934)
Schweden  Schwede
John Robert Vane
(1927–2004)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich
1983 Barbara McClintock
(1902–1992)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckig vu beweglige Strukture in dr Erbmasse“
1984 Niels Kaj Jerne
(1911–1994)
  Dänemark „fir Theorie iber dr spezifische Ufböu un d Styyrig vum Immunsyschtem un fir d Entdeckig vum Prinzip vu dr Produktion vu monoklonale Antikörper“
Georges J. F. Köhler
(1946–1995)
Deutschland  Dytschland
César Milstein
(1927–2002)
Argentinien  Argentinie / Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich (uf d Wält chuu z Bahía Blanca, Argentinien  Argentinie)
1985 Michael Stuart Brown
(* 1941)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckig zue dr Bstimmig vum Cholesterinumsatz“  
Joseph Leonard Goldstein
(* 1940)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
1986 Stanley Cohen
(* 1922)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckig vum Närvewachstumsfaktor“  
Rita Levi-Montalcini
(* 1909)
Italien  Italie / Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Turin, Italien  Italie)  
1987 Tonegawa Susumu
(* 1939)
Japan  Japan „fir syyni Entdeckig vu dr genetische Grundlag fir s Entstoh vum Variationsryychtum vu dr Antikörper“
1988 James Whyte Black
(1924–2010)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich „fir ihri wägwyysende Entdeckige vu wichtige biochemische Prinzipie vu dr Arzneimitteltherapii“
Gertrude Belle Elion
(1918–1999)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
George Herbert Hitchings
(1905–1998)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate
1989 John Michael Bishop
(* 1936)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckig vum zellulare Ursprung vu dr sog. Retrovire, wu potentiäll Chräbs erzyyge“  
Harold Elliot Varmus
(* 1939)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
1990 Joseph Edward Murray
(* 1919)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir ihri Yyfierig vu dr Method vu dr Iberdragig vu Gwäb un Organ as klinischi Bhandligspraxis in d Humanmedizin“
Edward Donnall Thomas
(* 1920)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate

1991–2000Bearbeite

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1991 Erwin Neher
(* 1944)
Deutschland  Dytschland „fir ihri Entwicklig vun ere Method zum diräkte Noowyys vu Ionekanäl in Zällmembrane fir d Erforschig vu dr Signaliberdragig in dr Zälle un zwische dr Zälle“  
Bert Sakmann
(* 1942)
Deutschland  Dytschland  
1992 Edmond Henri Fischer
(* 1920)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate / Schweiz  Schwiz (uf d Wält chuu z Shanghai, China) „fir ihri Entdeckig vu dr Mechanisme, wu d Stoffwächselvorgäng in Organisme styyre“
Edwin Gerhard Krebs
(1918–2009)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate
1993 Richard John Roberts
(* 1943)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich „fir ihri Identifizierig vum diskontinuierlige Ufböu vu e Deil Erbaalage vu Zällorganisme“  
Phillip Allen Sharp
(* 1944)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
1994 Alfred Goodman Gilman
(* 1941)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir d Entdeckig vu dr Zällkommunikation un im speziälle vu dr Entdeckig vu dr G-Protein“
Martin Rodbell
(1925–1998)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
1995 Edward B. Lewis
(1918–2004)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir ihri grundlegende Erchänntnis iber di genetisch Kontrolle vu dr frieje Embryoentwicklig“
Christiane Nüsslein-Volhard
(* 1942)
Deutschland  Dytschland  
Eric F. Wieschaus
(* 1947)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
1996 Peter Doherty
(* 1940)
Australien  Australie „fir ihri Entdeckig, wie s Immunsyschtem virusinfizierti Zälle uusmacht“
Rolf Zinkernagel
(* 1944)
Schweiz  Schwiz
1997 Stanley Prusiner
(* 1942)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir syyni Entdeckig vu dr Prione, eme neje biologische Prinzip vu dr Infektion“  
1998 Robert Francis Furchgott
(1916–2009)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir ihri Arbete iber d Roll vu Stickstoffmonoxid as Botestoff im Härz-Chreislaufsyschtem“  
Louis J. Ignarro
(* 1941)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
Ferid Murad
(* 1936)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
1999 Günter Blobel
(* 1936)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Waltersdorf, Schlesie,   Dütschs Riich) „fir d Entdeckig vu in Protein yyböute Signal, wu ihre Transport un d Lokalisierig in dr Zälle styyre“  
2000 Arvid Carlsson
(* 1923)
Schweden  Schwede „fir ihri Entdeckige zue dr Signaliberdragig im Närvesyschtem“
Paul Greengard
(* 1925)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
Eric Kandel
(* 1929)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Wien, Osterreich  Öschterriich)  

2001–2010Bearbeite

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
2001 Leland H. Hartwell
(* 1939)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckige zue dr Kontrolle vum Zällzyklus“
Tim Hunt
(* 1943)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich  
Paul Nurse
(* 1949)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich  
2002 Sydney Brenner
(* 1927)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich (uf d Wält chuu in dr   Südafrikanische Union) „fir ihri Entdeckige zue dr genetische Regulierig vu dr Organentwicklig un em programmierte Zällstärbe“  
H. Robert Horvitz
(* 1947)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate
John E. Sulston
(* 1942)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich  
2003 Paul Christian Lauterbur
(1929–2007)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckige zue dr Abbildig mit Magnetresonanz“  
Peter Mansfield
(* 1933)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich  
2004 Richard Axel
(* 1946)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir d Erforschig vu dr Schmeckrezeptore un dr Organisation vum olfakorische Syschtem]“  
Linda B. Buck
(* 1947)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
2005 Barry Marshall
(* 1951)
Australien  Australie „fir d Entdeckig vum Magebakterium Helicobacter pylori un däm syyni Bedytig bi Gastritis un Magegschwir“  
John Robin Warren
(* 1937)
Australien  Australie  
2006 Andrew Z. Fire
(* 1959)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckig vu dr RNA-Interferänz“  
Craig Mello
(* 1960)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate
2007 Mario Capecchi
(* 1937)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Italien  Italie) „fir bahnbrächendi Entdeckige im Beryych vu embryonale Stammzälle un dr DNA-Rekombination bi Suger“  
Martin Evans
(* 1941)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich  
Oliver Smithies
(* 1925)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich)  
2008 Harald zur Hausen
(* 1936)
Deutschland  Dytschland „fir syyni Entdeckig vu dr Uuslesig vu Gebärmueterhalschräbs dur humani Papillomvire“  
Françoise Barré-Sinoussi
(* 1947)
Frankreich  Frankriich „fir d Entdeckig vum HI-Virus“  
Luc Montagnier
(* 1932)
Frankreich  Frankriich  
2009 Elizabeth Blackburn
(* 1948)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Hobart, Tasmanie, Australien  Australie)[2] fir d Entdeckig, „wie Chromosome dur Telomer un s Enzym Telomerase gschitzt wäre“  
Carol W. Greider
(* 1961)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
Jack Szostak
(* 1952)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z London, Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich)  
2010 Robert Edwards
(* 1925)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich „fir syy Entwicklig vu dr In-vitro-Fertilisation“

2011–2020Bearbeite

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
2011 Bruce Beutler
(* 1957)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate Fir ihri Entdeckige iber d Aktivierig vu dr aageborene Immunitet.  
Jules Hoffmann
(* 1941)
Frankreich  Frankriich (uf d Wält chuu z Echternach, Luxemburg  Luxeburg)  
Ralph M. Steinman
(1943–2011)[3]
Kanada  Kanada Fir syni Entdeckig vu dr dendritische Zälle un vu ihre Roll in dr adaptive Immunitet.
2012 Sir John B. Gurdon
(* 1933)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich fir d Entdeckig, ass zytigi Zälle eso chenne umprogrammiert wäre, ass si pluripotent wäre
Shin’ya Yamanaka
(* 1962)
Japan  Japan
2013 James E. Rothmann
(* 1950)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir d Entdeckig vu Transportprozäss in Zälle“
Randy W. Schekman
(* 1948)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
Thomas C. Südhof
(* 1955)
Deutschland  Dytschland
2014 John O’Keefe
(* 1939)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate/Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich „fir Entdeckigen vu Zälle, wu ne Positionierigssischtem im Hirni bilde“
May-Britt Moser
(* 1963)
Norwegen  Norwege
Edvard Moser
(* 1962)
Norwegen  Norwege
2015 William C. Campbell
(* 1930)
  Irland „fir ihre Entdeckige zuen ere neiartige Therapy fir vu Fadewirmer verursachten Infektione“  
Satoshi Ōmura
(* 1935)
Japan  Japan  
Tu Youyou
(* 1930)
  China „fir ihre Entdeckige zuen ere neiartige Therapy fir Malaria  
2016 Yoshinori Ōsumi
(* 1945)
Japan  Japan „fir syni Entdeckige vu dr Mechanisme vu dr Autophagi“  
2017 Jeffrey C. Hall
(* 1945)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir ihre Entdeckige zue dr molekulare Mechanisme, wu di Circadian Rhythmik kontrelliere“  
Michael Rosbash
(* 1944)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
Michael W. Young
(* 1949)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate  
2018 James P. Allison
(* 1948)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir d Entdeckig vun ere Chräbstherapy dur Hämmig vu dr negative Immunregulation“  
Tasuku Honjo
(* 1942)
Japan  Japan  
2019 William G. Kaelin
(* 1957)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate „fir d Entdeckig bu molekulare Mechanisme vu dr Suurstoffufnahm vu Zälle“
Gregg Semenza
(* 1956)
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate
Peter J. Ratcliffe
(* 1954)
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich  

Verdeilig no LänderBearbeite

Sin bin ere Person zwei Länder aagee, no zellt des bi beide Länder as halbe Punkt.

Nation Aazahl vu dr Verleihige
Vereinigte Staaten  Vereinigti Staate 103
Vereinigtes Konigreich  Vereinigts Königriich 30,5
Deutschland  Dytschland 16,5
Frankreich  Frankriich 11
Schweden  Schwede 8
Schweiz  Schwiz 6,5
Australien  Australie 6
  Dänemark 5
Osterreich  Öschterriich 5
Japan  Japan 5
  Belgie 4
Kanada  Kanada 3
Italien  Italie 2,5
Niederlande  Niiderlande 2
Norwegen  Norwege 2
Russland  Russland 2
Argentinien  Argentinie 1,5
  Irland 1
Portugal  Portugal 1
Spanien  Spanie 1
Südafrika  Südafrika 1
  Ungarn 1
  China 1
  Nöiseeland 0,5

FueßnoteBearbeite

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 Land no dr Aagab uf nobelprize.org. S Land cha vu dr Nationalitet vum Uuszeichnete abwyyche.
  2. Blackburn wird in dr offiziälle Lischte vu dr Nobelstiftig al US-Amerikaneri gfiert, het aber au di australisch Staatsburgerschaft.
  3. Dr Steinman isch churz vor dr Entscheidung vu dr Bryysvergab gstorbe. E posthumi Vergab widerspricht aber dr Statute vu dr Nobelstiftig. Wel s Vergabegremium nit vum Dod gwisst het, het d Nobelstiftig entschide, dass dr Steinman dr Bryys posthum iberchunnt. Ralph Steinman Remains Nobel Laureate Archivlink (Memento vom 5. Oktober 2011 im Internet Archive) bi nobelprize.org (schwedisch; abgruefen am 3. Oktober 2011)

WeblinkBearbeite