Hauptmenü ufmache


Kartè vom Rhy

D Lischtè vo dè Rhybruggènè git d Bruggènè a, wo dè Rhy und sini verzweigte Ärm im Rhydelta übberquered.

D Sortyrig erfolgt em Fluss no nidsi, sowit mò s kennt, suscht alphabetisch.

Inhaltsverzeichnis

AlperhyBearbeite

 
Di nöi Schrägseilbrugg bi Diepoldsau, mit de alte Stahlfachwärkbrugg, wo underdesse abbroche worde isch.

Im Rhydal, am Vorder- un am Hinterrhy gits vili Bruggene, drunter au söttigi, wo architektonisch odder ingenieurtechnisch intressant sin, wi zum Byschspill:

Di erschte Bruggènè vom Rhy ganz obe noch de Kwelle sind am Vorderrhy d Brugg vo der Alpstrooss under am Tomasee i der Bündner Gmeind Tavetsch und am Hinderrhy d Brugg bim Milidäärgländ i der Gmeind Hinderrhy.

E ganzi Grubbe vo Bruggene für Auto, Ysebaan und Fuessgänger gits bi Bonaduz und Rychenau.

SeerhyBearbeite

KonschtanzBearbeite

  • (Aalti) Konschtanzer Rhybrugg (Konzylschtrõß) Dõ fangt d Rhykilometryrig aa („Kilometer 0“).
  • sognannti „Faarradbrugg“, è Fuèßgänger- un Faarradbrugg am Seerhy, wo d FH Konschtanz mit èm Konschtanzer Induschtrygebièt bim Unterlohn vobiendet
  • Schänzlebrücke, B 33 (urschprünglich als Autobaanbrugg blaant, abber lang nu für dè lokale Vokeer vu Konschtanz-Paradys un èm Konschtanzer Induschtrygebièt bruucht, hüt Vobindung zu dè Schwizer A7)

HochrhyBearbeite

Stei am RhyBearbeite

 
Rhybrugg Stei am Rhy

HemishoffèBearbeite

Gailingè am Hochrhy – DièssèhoffèBearbeite

SchaffhuusèBearbeite

Neuhuusè am RhyfallBearbeite

RhynauBearbeite

RüèdlingèBearbeite

EglisauBearbeite

 
Rhybruggènè bi Eglisau

Rhysfäldè ↔ HerdèrèBearbeite

Hoètengè ↔ KaiserschtuèlBearbeite

Quervobindig zwûschè dè Kantonsschtrõß 7 (Kanton Züri) un dè Landesschtrõß 161 (Baddè-Württèbärg)

Mellikè ↔ ReckingèBearbeite

Nu mit Uuswys un zollfreiè Warè erlaubt.

Küssabärg ↔ ZurziBearbeite

Choblez ↔ WaldshuètBearbeite

 
Bruggènè z Choblez

Albrugger InslèBearbeite

Inslè zwûschè èm Rhy un èm Wärchkanal vom Chraftwärch Albrugg-Dogèrè:am dütschè Ufer vom Hochrhy, gèrn bruucht vo dè Grènzgänger, wo im KKW Leibschtadt schaffed.

  • Drei Bruggènè für Fuèßgänger un Radfaarer übber dè Wärchkanal, unterschti gòt übber s Chraftwärch.
  • Zwei Bruggènè für Fuèßgänger un Radfaarer übber dè Rhy, obberè gòt übber s Weer.

LaufèburgBearbeite

  • D Hochrhybrugg bi Laufèburg, d Vobindig zwûschè dè B 34 un dè aargauischè Hochrhyschtrõß ; bim Bau hèt mò mit unterschidlichem Normalnull falsch vomèssè.
  • D Laufèbrugg, mittlerwyl für Kraftfaarzüüg gschpèrrt, vobindet d Altschädt vom badischè un aargauischè Laufèburg.

SäckingèBearbeite

 
Holzbrugg vo Säckingè – Stei

RhyfäldèBearbeite

AugschtBearbeite

BaselBearbeite

Luèg au: Basler Rhybruggènè

ObberrhyBearbeite

Hüningè ↔ WylBearbeite

 
Dreiländerbrugg Wyl am Rhy
  • Dreiländerbrugg: wältwit längschti freidrägendi Rad- un Fuèßgängerbrugg zwûschè Wyl am Rhy-Fridlingè z Südbaddè un èm französischè Hüningè im Elsass mit Bligg uff Basel (CH), vom franko-öschterrychischè Architektè Dietmar Feichtinger.
  • Schiffbrugg Hüningè–Wyl, vo 1872 bis 1944.
  • Palmrainbrugg bi Wyl am Rhy, vo 1878 bis 1937 Ysèbaabrugg, Strǒßèbrugg sit 1979 (B 532)
  • Brugg uff d Rhyinslè (K6326, Rhystrõß)

Südlichi badisch-elsässischi GränzBearbeite

Strǒßburg ↔ KeelBearbeite

Nördlichi badisch-elsässischi GränzBearbeite

Karlsruhe ↔ Wörth am RhyBearbeite

GermersheimBearbeite

SpeyerBearbeite

Monnèm ↔ LudwigshaffèBearbeite

WormsBearbeite

MainzBearbeite

MittelrhyBearbeite

Bingè ↔ RüèdesheimBearbeite

St. Goar ↔ St. GoarshuusèBearbeite

KoblènzBearbeite

Nidderwerth ↔ VallendarBearbeite

Koblènz ↔ BendorfBearbeite

Urmitz ↔ NeuwydBearbeite

Weißèthurm ↔ NeuwydBearbeite

Remagè ↔ ErpelBearbeite

BonnBearbeite

NidderrhyBearbeite

KölnBearbeite

 
Hohèzollèrèbrugg z Köln
 
Nõch dè Sprengig durch d Weermacht 1945
Köln
Köln ↔ Leverkusè

DüsseldorfBearbeite

Düsseldorf ↔ Neuss
Düsseldorf
Düsseldorf ↔ Meerbusch

KrefäldBearbeite

Krefäld-Ürdingè ↔ Dûûsburg-Mündelheim

DûûsburgBearbeite

Dûûsburg

WesèlBearbeite

  • Nidderrhybrugg Wesèl (baut 1917, kabutt gmacht 1945, 1945–1950 Behelfsbrugg; neu uff aaltè Pfyler (1917) 1950, Neubau 2009, im Momènt (Oktober 2013) stônn no d Pfyler vo dè Rhybabèbrugg vo 1917 bzw. iri Nõchfolgebautè un dè Neubau vo 2009)
  • Ysèbaabrugg Wesèl (baut 1872–1874 für d Hamburg-Venloer Baan, am 10. März 1945 als letschti Rhybrugg in dütscher Hand bim Rüggzùg vo dè Weermacht gschprèngt)

Graad im Berych Wesèl un Rees sin 1945 è großi Aazaal vo Behelfsbruggènè entschtandè, welli vom britischè, kanadischè un US-amrikanischè Pionyr baut worrè sin. Selli deils seer unterschydlichè Bruggènè (vo Boots- bis hy zuè Bailey-Bruggè) sin wòòrend dè Operation Plunder un denõch als Nachschubroutè für diè alliyrtè Armeè vowendet worrè.

ReesBearbeite

EmmerichBearbeite

WaalMerwedeNoordNieuwe MaasBearbeite

NimwäägBearbeite

BeuningèBearbeite

Neder-BetuweBearbeite

ZaltbommelBearbeite

GorinchemBearbeite

SlydrèchtBearbeite

PapendrèchtBearbeite

AlblasserdamBearbeite

 
Willemsbrugg, 2007
 
Erasmusbrugg

RotterdamBearbeite

NederrijnLekBearbeite

 
John-Froscht-Brugg
 
Ysèbaabrugg bi Arnheim

ArnheimBearbeite

– luèg au ndl. Wikipedia[3]

RenkumBearbeite

  • Autobaanbrugg a dè A50 (baut 1966/1972)

RhenenBearbeite

  • Ysèbaabrugg vo dè Baanschtreggi Keschterè-Amersfoort (baut 1879, kaputt gmacht, Neubau 1940 un erneut kabutt gmacht 1944, Neubau in chly)
  • Strõßèbrugg a dè N233 (baut 1955/1957)
 
Kuileburgse Ysèbaabrugg

CulemborgBearbeite

 
Lekbrugg bi dè A27

VianenBearbeite

  • Lekbrugg a dè A27 (baut 1975/1981)
  • Aalti Lekbrugg a dè A2 (baut 1936, kabutt gmacht im Zweitè Wältchrièg, Neubau 1948/1949)
  • Jan-Blankè-Brugg a dè A2 (baut 1999/2005)

IJsselBearbeite

 
Weschtervoorter Brugg

ArnheimBearbeite

DoesburgBearbeite

  • IJsselbrugg a dè N317
 
IJsselbrugg z Zutphen

ZutphenBearbeite

 
Wilhelminabrugg

DeventerBearbeite

  • IJsselbrugg a dè A1 (baut 1972)
  • Schiffbrugg Deventer (sit ca. 1600, abgrissè 1943)
  • Wilhelminabrugg (baut 1939/1943, kabutt gmacht 1945, Neubau 1948)
  • IJsselbrugg a dè Baanschtreggi Apeldoorn-Deventer (baut 1886/1887, kabutt gmacht 1940 un 1945, Neubau 1946 un 1982)

ZwolleBearbeite

 
Aalti Ysèbaabrugg bi Zwolle (abgrissè 2011)
 
IJsselbrugg bi Zwolle
  • Eisenbahnbrücke Zwolle der Baanschtreggi Utrecht-Kampè (baut 1864, Neubau 1930er Johr, abgrissè 2011)
  • IJsselbrugg Zwolle (baut 1930, kabutt gmacht 1940/1945, Neubau 1947)
  • Neui IJsselbrugg Zwolle (A28, baut 1968/1970)

KampèBearbeite

  • Molèbrugg a dè N764 (baut 1983)
  • Stadtbrugg Kampè (baut 1448, Neubau 2001)
  • Eilandbrugg a dè N50 (baut 2003)

Oude MaasBearbeite

DordrèchtZwijndrèchtBearbeite

RotterdamBearbeite

  • Spijkenisser Brugg
  • Botlek-Brugg (Kombinyrti Strõßè- un Ysèbaabrugg)

Hollands DiepBearbeite

MoerdijkBearbeite

  • Ysèbaabrugg, (baut 1872, kabutt gmacht 1945, Neubau 1947 un 1956)
  • Ysèbaabrugg (Hochgschwindigkeitslinniè Amschterdam-Paris, Neubau 2006)
  • Ysèbaabrugg (A16), (baut 1936, kabutt gmacht 1945, Neubau 1946 un 1978)

CromstrijenBearbeite

  • Haringvliet-Brugg (A29), (baut 1964)

PontonbruggènèBearbeite

Wôôrend dè Koalitionschrièg hèt è preußischs Heer unter Kommando vom Oberst Szekely bi Kaub dè Rhy mithilf von èrè Pontonbrugg übberquert. D Stell isch au gwäält worrè, well dè Pfalzgrõfèschtei èn zuèsätzlichè Stützpunkt im Rhy botè hèt.

A dè glychè Stell hèt zum Johreswechsel 1813/1814 diè Schlesischi Armee unter m Kommando vom Feldmarschall Blücher dört übber (Details luèg au Im Blücher sin Rhyübbergang bi Kaub). Russischi Pionyr hèn dõdezuè è Brugg uss Lynwandpontons baut.

Pontonbruggènè im Zweitè WältchriègBearbeite

 
Gschprengti Rhybrugg bi Speyer (Salierbrugg), denebbè schwimmendi Ersatzbrugg, Bligg vo dè badischè Rhysitè, Mai 1945

Im Früèling 1945 hèn diè Weschtalliyrtè einigi Pontonbruggènè übber dè Rhy baut. Nu so hèn si schwèrs Matriaal übber dè Fluss schaffè chönn!, denn d Weermacht hèt diè meischtè Bruggènè gschprengt gha un diè meischtè Fäärè unbruuchbar gmacht.

Jeddi vo dè alliyrtè Army Groups hèt Blään für dè Rhyübbergang gschmièdet. D Blään vo dè SHAEF (Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force) hèn sich zunägscht uff dè Nidderrhy konzentryrt, wo Truppè vo dè 21st Army Group (Feldmarschall Montgomery) nõch dè Schlacht im Rychswaald (bi Kleve) dè Rhy erreicht hèn. Öppè am 6. März isch Köln eroberèt worrè.

Am 7. März isch es eim US-Trupp glungè, d Ludèdorff-Brugg bi Remagè fascht uuvoseert z eroberè. Sèll hèt d Vormarsch-Blöän gänderèt. Innerhalb vo 24 Stundè hèn 8000 Soldatè dè Rhy übberquert. Am 13. März sin è "M-2 steel treadway" un è voschtärkti "heavy ponton bridge" fèrtiggschtellt worrè. Am 17. März 1945 isch d Ludèdorff-Brugg ygschtürzt.

US-Truppè hèn im März 1945 au witeri Ponton-Bruggènè baut zwûschè Nidderbreisig/Bad Hönningè un Oberwinter/Unkel übber dè Rhy, um dè Nõchschub vom rächtsrheinischè Bruggèchopf sicherzschtellè.

  • Diè längscht vo dennè, d Victor-Bridge zwûschè Nidderbreisig un Bad Hönningè, isch 1370 Fuß (420 Meter) lang gsi; si isch am 22. März 1945 um 20 Uhr in Betrièb gangè.
  • Zwûschè Kripp un Linz hèt s d „Rozisch-Blackburn-Thompkins Bridge“ gää.

Èndi Mai 1945 sin selli Behelfs-Bruggènè widder abbaut worrè (si hèn dè Schiffsvokeer vohinderèt).

I dè Nacht vom 22. uff dè 23. März isch es US-Truppè unter m General Patton, bi Nyrschtei (zwûschè Oppèheim un Mainz) glungè, èn Bruggèchopf z eroberè un bald z erwiterè. Am 23. isch è Treadway-Bridge fèrtiggschtellt worrè, am 24. März è zweiti Treadway-Bridge un è schwèri Pontonbrugg (nôcheres ). Zwûschè m 24. un èm 31. März 1945 hèn 60.000 Faarzüüg dè Rhy uff sellè Bruggènè übberquert.

Am 26. März 1945 hèn US-Pionyr nebbè dè kabuttè Rhybrugg Worms è Pontonbrugg baut, wo nõch General Alexander M. Patch „Alexander Patch Bridge“ benamst worrè isch.[5][6] Dè glych Nammè hèt è Mainzer Brugg drait, wo als Pontonbrugg bis zum 14. April 1945 beschtandè hèt, denõch isch si Behelfsbrugg gsi un 1962 abbaut worrè.

Blään für neui BruggènèBearbeite

Es git è Guètachtè, „Verbesserung des Schienenpersonennahverkehrs (SPNV) zwischen Köln, Flughafen Köln/Bonn un Bonn“ für d Blaanig vo dè S 13, in Uffdrag gää vom Vokeersminischterium vom Land NRW.[7]

È Strõßèbrugg übber dè Rhy südlich vo Köln isch im Gschprôch. NRW-Vokeersminischter Michael Groschek (SPD) befürwortet dè Bau von èrè söttigè Rhyquerig. S Bauwärch wörd als Brojèkt vom Land NRW für dè Bundesvokeerswägblaan 2015 aagmeldet. Si würd d Autobaanè A 59 un A 555 mitènand vobindè un würd öppè 200 Mio Euro koschtè. [8]

LiteradurBearbeite

  • Landschaftsvoband Rhyland (Hrsg.): Brücken über den Rhein. Köln 1996.

WeblinggsBearbeite

EinzelnõchwysBearbeite

  1. Lange Bruck (html) In: Brueckenweb. Abgrüeft am 1. Januar 2012.
  2. www.museum-vg-eich.de
  3. NL Wikipedia übber alli Bruggènè vo Arnheim
  4. NL Wikipedia: Kuilenburgse spoorbrug
  5. www.wormser-zeitung.de 27. März 2013 (Site cha nüme abgrüeft wärde; Suche im Webarchiv)[1] [2] Vorlage:Toter Link/www.wormser-zeitung.de
  6. General Alexander M. Patch Jr. Archivlink (Memento vom 10. April 2013 im Internet Archive)
  7. http://www.ksta.de/region/verkehr-zwei--neue-brueckenvarianten,15189102,12051968.html
  8. RP 26. September 2013: Neui Rhynbrugg bi Wesseling
  Dä Artikel basiert uff ere fräie Übersetzig vu dere Version vum Artikel „Liste_der_Rheinbrücken“ vu de dütsche Wikipedia.

E Liste vu de Autore un Versione isch do z finde.